на живо

Мирела Демирева във финала на скок височина с личен рекорд за сезона

Сребърната медалистка от Рио де Жанейро преодоля нормата от 1,95 м

Lap.bg

Българка на финала в леката атлетика на олимпийски игри! Сребърната медалистка в скока на височина от Рио де Жанейро преди 5 години - Мирела Демирева, ще участва в разпределението на медалите и в Токио!

Тя успя да преодолее квалификационната норма в нейната дисциплина - 1,95 м и да си осигури място сред 14-те финалистки. Демирева записа и най-добро постижение през сезона. 

Снимка: Lap.bg

Квалификацията за българката започна колебливо. След два неуспешни опита на 1,82 м, Демирева успя да преодолее летвата на тази височина. На 1,86 м тя нямаше проблеми и се справи от първия път. 

На 1,90 м българката отново направи два неуспешни опита. В третия обаче беше безупречна. На 1,93 м родната лекоатлетка успя от втория опит. Още тогава тя подобри нейното най-добро си постижение за сезона. До момента през годината Демирева беше записвала успех на височина от 1,91 м.

Снимка: Lap.bg

На важната височина от 1,95 м българката направи 2 неуспешни опита, но от трети преодоля летвата без да я бутне!

Това е първи финал в леката атлетика за България на олимпийските игри в Токио. Другите родни представители - Инна Ефтимова (спринт 100 и 200 м), Ивет Лалова (200 м), Тихомир Иванов (скок височина) и Габриела Петрова (троен скок), не се класираха за разпределението на медалите. 

Снимка: Lap.bg

Финалът в скока на височина при дамите е в събота (7 август).