на живо

Ивет Горанова: Мечтата за олимпийско злато се зароди, когато бях на 16 (ВИДЕО)

"Едва на 21 години постигнах своята мечта! Неописуемо е!", заяви олимпийската шампионка в каратето

Ивет Горанова: Мечтата за олимпийско злато се зароди, когато бях на 16 (ВИДЕО)

Олимпийската шампионка по карате (кат. до 55 кг) от Игрите в Токио - Ивет Горанова, се прибра у дома! Тя спечели първа титла за България от най-авторитетния спортен форум от 2008 г. насам, когато в Пекин триумфира Румяна Нейкова в гребането. 

"Не очаквах, че ще има толкова много хора, журналисти. Очаквах нещо по-скромно да е, но явно хората са щастливи. Направихме го! Успяхме! Постигнахме целта си! Постигнахме най-високия връх, за който един спортист може да мечтае!", заяви Горанова на родна земя. 

Тя разкри, че за олимпийска титла е мечтала от 16-годишна, когато е станало ясно, че в Токио каратето ще бъде част от олимпийската програма. От тогава Горанова и треньорите ѝ работят, за да може тя да се окичи с отличието.

"Последните 4-5 години, откакто спортът ни стана олимпийски, въпреки че бях на 16 и бях малка, нямах годините да участвам на турнирите за олимпиадата, в мен се роди тази мечта - олимпийското злато. От тогава започнахме да работим главно за тази цел. Всеки ден, не съм почивала. Много тренировки, много усилия, много препятствия имахме. Успяхме да ги преодолеем. С това заслужихме златото. Едва на 21 години аз постихнах мечтата на живота си", заяви тя.

Снимка: Lap.bg

Горанова беше посрещната не само от най-близките си, а и от десетки журналисти и стотици приятели, почитатели и деца, тръгнали по нейните стъпки. 

"Вярвахме в успеха. Не само аз! И треньорът вярваше, целият екип покрай мен, приятели, познати, много хора са вярвали. И може би тази вяра направи чудо и дойде медалът! Все още не съм осъзнала напълно. Сега повече осъзнавам, като излязох и видях колко много хора ме чакат, колко съобщения съм получила, колко обаждания, сълзи... Просто е нещо велико за мен!", добави Горанова.

Снимка: Lap.bg

Тя вече има следваща цел. Горанова е вицешампионка от световното (2018 г.) и европейското (2019 г.) първенство. Сега тя иска златен медал!

"Неописуемо е! Няма как да ви обясня какво значи! Имам още неща, които искам да постигна - европейския и световния връх. Все още нямам златен медал от тези първенства. Ще дам всичко от себе си!", заяви Горанова.

Снимка: Lap.bg

Щастлив от Токио се завърна и треньорът на Ивет - Ангел Ленков, който изживя с нея емоциите от спечелената олимпийска титла.

"Големите аплодисменти са за Ивет. Тя игра блестящо и зарадва много хора. Съобщенията, които получаваме по телефоните, като ги четем, сълзите напират и в нас. Този медал е много усилия, многогодишен труд, но всичко си заслужаваше. Аз съм много щастлив и горд от това, което направи Ивет", каза той.

Снимка: Lap.bg