на живо

Националките по борба заминаха за Токио (ВИДЕО)

"Трудно ще бъде, но сме доказани характери в такива моменти", заяви селекционерът Петър Касабов

Националките по борба заминаха за Токио (ВИДЕО)

"Трудно ще бъде, но сме доказани характери в такива моменти!". Това заяви Петър Касабов - селекционер на женския ни национален отбор по борба, преди заминаването за олимпийските игри в Токио.

Наставникът замина със 7 момичета за Окаяма, където олимпийските ни състезателки Миглена Селишка, Евелина Николова, Тайбе Юсеин и Мими Христова ще имат последен лагер. С тях пътуват още Фатме Шабан, София Георгиева и Мария Оряшкова, които ще бъдат спаринг-партньорки на момичетата.

На 26 юли квартетът ще влезе в олимпийското село, а схватките в борбата започват на 2 август.

Снимка: bTV

"Емоционално момичета са добре, щастливи са. Самият факт, че попаднаха сред 16-е на игрите в Токио е голям успех. Всяка една имаше тежки моменти, но успя да ги преодолее и да заслужи мястото си на олимпийските игри. Тайбе Юсеин вече е добре и психически, и физически след травмата. Остава да изчистим някои детайли. Благодаря на предишното ръководство на министерството, в лицето на Красен Кралев, и на сегашното, ръководено от Андрей Кузманов, че ни осигуриха всички условия за подготовка.", допълни Касабов.

"Надявам се, че ще покажат силата и волята си. Ситото беше много жестоко - много олимпийски, световни и европейски медалисти не успяха да си завоюват място в Токио."

По традиция олимпийските ни състезатели бяха изпратени с плюшени лъвчета за късмет от Българския олимпийски комитет (БОК), получиха и трикольора. Знамето бе предадено от ръцете на Касабов за съхранение в тези на доктора на националния отбор Стефан Стругаров, който е с най-голям стаж в олимпийската ни делегация. От 2004-а той няма пропуснати олимпийски игри, като и на тези ще бъде главен лекар на цялата ни делегация.

С четирите момичета, които ще излязат на тепиха по борба, са свързани българските надежди за отличие. Те със сигурност ще са сред фаворитите, предвид солидните им визитки.

Снимка: bTV

Миглена Селишка е европейска шампионка в най-леката категория - до 50 кг през 2020 г., два пъти е вицешампионка на Стария континент през 2019 и 2021 г. Има и бронз от Европейските игри в Минск през 2019 г.

Снимка: bTV

През 2015 г. Евелина Николова (до 57 кг) стана трета в света на първенството в Лас Вегас. Тя има и два медала от европейски първенства - сребърен и бронзов, а на Европейските игри в Баку през 2015 г. завоюва бронз.

Снимка: bTV

Срещу името на Тайбе Юсеин (до 62 кг), която се завърна на тепиха след тежка контузия в коляното, стои световната титла за 2018 г., две европейски титли и огромни очаквания, че в Токио тя ще се качи на почетната стълбичка.

Снимка: bTV

Мими Христова (до 68 кг) е европейска шампионка през 2020 г., европейска вицешампионка през 2019 г. и двукратна бронзова медалистка от първенствата на Стария континент.

Снимка: bTV

В женската борба България има само два олимпийски медала, които обаче нагарчат, защото вместо сребърни, очаквахме да са златни. И двете отличия бяха спечелени от Станка Златева, която на два пъти докосваше Олимп, но на два пъти остана в подножието му - в Пекин през 2008 и в Лондон през 2012 г.