на живо

Петър Касабов: Това е огромна победа на духа и всичко, което сме ние!

Треньорът говори пред bTV след бронза на Тайбе Юсеин в Токио

Петър Касабов: Това е огромна победа на духа и всичко, което сме ние!

Селекционерът на женския национален отбор по борба Петър Касабов говори пред bTV след постижението на Тайбе Юсеин на олимпийските игри. В Токио световната и двукратна европейска шампионка завоюва бронз в кат. до 62 кг. Българката не остави шанс на представителката на Руския олимпийски комитет Любов Овчарова, побеждавайки я с технически туш за само 56 секунди на тепиха.

"Това е една голяма победа заради травмата, която ни измъчваше, и трудното възстановяване, което беше дори до последните дни. Огромна победа на духа и на всичко, което сме ние като цяло, като отбор. Не само аз и тя, а всички - едно голямо семейство. Подкрепяме се и винаги сме заедно.", коментира гордият Касабов.

Юсеин се подложи на операция миналата есен, след като скъса кръстни връзки на коляното. Тежката травма я извади от борбата за дълго време, но, за щастие, не попречи на олимпийската ѝ мечта.

Снимка: Lap.bg

Спечеленият днес медал продължи една българска олимпийска традиция в борбата. От Игрите в Хелзинки през 1952 г. насам страната ни винаги печели поне по едно отличие на най-важния спортен форум. Преди 5 години в Рио де Жанейро Елица Янкова завоюва бронзов медал в кат. до 48 кг. Тогава Юсеин загуби първата си среща.

С надежда за отличие в борбата в Токио обаче вече се простиха Мими Христова (кат. до 68 кг), Айк Мнацаканян (кат. до 77 кг.) и Кирил Милов (кат. до 97 кг).

Медалът на Юсеин е третият за България в японската столица след среброто на Антоанета Костадинова на 10 м пистолет в спортната стрелба и минимум сребърното отличие на Стойка Кръстева в кат. до 51 кг на бокса.

Снимка: Lap.bg