на живо

След първото съчетание: Българският ансамбъл е временен лидер в Токио

Грациите играят на финал на олимпийските игри

Lap.bg

Българският ансамбъл по художествена гимнастика заема първо място във временното класиране на олимпийските игри в Токио след изиграване на съчетанието си с 5 топки.

Симона Дянкова, Лаура Траатс, Мадлен Радуканова, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова получиха оценка 47,550 за композицията си по музика с народни мотиви на Елица и Стунджи. 

Снимка: Lap.bg

Момичетата на треньорите Весела Димитрова и бронзовата медалистка от Рио де Жанейро Михаела Маевска не допуснаха груби грешки при изиграването на съчетанието. Българките изпревариха ансамблите на Русия (46,200) и Беларус (45,750).

Следва те да се представят на олимпийския килим с 3 обръча и 2 чифта бухалки. На базата на общата оценка от двете съчетания ще се изготви крайното класиране.

Снимка: Lap.bg

Българките са сред фаворитките за медал. Те успяха да се класират за финал с най-висока оценка. 

Ако родните грации спечелят отличие, то ще е шесто за България от най-важния спортен форум. До тук страната ни има две титли - на Ивет Горанова в каратето и на Стойка Кръстева в бокса, както и сребро на Антоанета Костадинова в стрелбата и два бронза в борбата - на Тайбе Юсеин и Евелина Николова. 

Снимка: Lap.bg

В Рио де Жанейро преди 5 години и в Атина през 2000 г. ансамбълът ни се окичи с бронз. От Игрите в Атланта през 1996 г. пък има сребро. 

Вчера (7 август) представителката ни във финала на индивидуалната надпревара в Токио - Боряна Калейн, остана на пето място.