на живо

Светът изпрати Токио 2020 със завладяваща церемония (ГАЛЕРИЯ)

България записа най-силните си олимпийски игри от 21 години насам

С красива церемония бе поставен край на 32-ите летни олимпийски игри! Изминаха 17 дни, изпълнени с много емоции и велики моменти. Сега светът гледа към следващото издание на най-големия спортен форум - Париж 2024. Япония предаде щафетата на Франция.

Закриването на Игрите в Токио започна от затъмнен по трибуните стадион с приглушена светлина в центъра му.

Снимка: Reuters

Парадът на нациите бе малко след старта на церемонията. Българското знаме отново бе от последните, вероятно заради японската азбука.

Всички спортисти излязоха на терена и програмата продължи със светлинно шоу, чрез което се оформи символът на олимпийските игри.

Снимка: Reuters

Във закриването имаше още песни, танци и пъстрота. Местна група изпълни "Одата на радостта", символизираща пробуждането на света след пандемията с коронавирус.

Последва награждаване на маратонците, а час и половина след началото на церемонията олимпийското знаме бе свалено и предадено на шефа на Международния олимпийски комитет Томас Бах. Беше изпълнен химнът на Франция, преди да бъде издигнато знамето на Париж, който ще приеме Игрите след три години.

Снимка: Reuters

Последваха благодарствени речи на президента на организационния комитет на Игрите в Токио Сейко Хашимото и шефа на МОК Томас Бах.

Снимка: Reuters

Три златни, един сребърен и два бронзови медала. Това е активът на България на олимпийските игри в Токио. Със спечелената от ансамбъла ни по художествена гимнастика титла в последния ден страната ни записа най-успешното си участие на Игрите от 21 години. И то с най-малката ни делегация от Берлин 1936 насам.

В Токио България бе представена от само 42-ма спортисти, а всички шест медала са спечелени от жени. Освен ансамбъла, с титли в България се завръщат боксьорката Стойка Кръстева и каратистката Ивет Горанова. В японската столица Антоанета Костадинова спечели сребро в стрелбата, а Тайбе Юсеин и Евелина Николова - бронз в борбата.

Снимка: Reuters