на живо

Катрин Тасева: Момичето със "златно" сърце (ВИДЕО)

Гледайте Световната купа по художествена гимнастика в София пряко в каналите на bTV Media Group

В следващите дни почитателите на художествената гимнастика ще насочат вниманието си към Световната купа в София - престижната надпревара, която bTV Media Group излъчва. Погледите ще бъдат вперени в Катрин Тасева. Въпреки че е само на 23 години, тя вече може да се нарече опитен боец. Но освен злато, под формата на медали от различни турнири, грацията има и "златно" сърце.

През есента на 2018 г. Тасева продаде на търг златния медал и бухалките от съчетанието си на световното първенство в София. Купувачът плати за тях 10 хил. лв., а средствата гимнастичката дари за операция на футболиста Иван Тодоров, диагностициран със злокачествен тумор на крака. Необходимата сума бе събрана и той се подложи на операция, която премина успешно.

Три месеца след благотворителния търг Тасева получи отново отличието си в студиото на "120 минути" по bTV. Анонимният и до днес купувач върна медала на шампионката чрез предаването.

В края на февруари тази година "златното" момиче се включи и в благотворителна кампания, целяща да подпомогне лечението на Валерия Юзвяк - грация от ансамбъла на Украйна, диагностицирана с рак на меките тъкани (рабдомиосарком).

Тасева използва социалните мрежи, за да обяви, че предоставя на търг едно от любимите си трика. Средствата от продажбата бяха преведени по сметката на Юзвяк.

Шампионка на килима, шампионка и в живота!

Родом от Самоков, Тасева прави първите си стъпки в залата, когато е на 4 години. Чувства се като у дома си. Началото е трудно, но това само я мотивира. Така през 2008 г. Тасева вече участваше в международни състезания, а две години по-късно стана част от националния отбор на България.

Осъществи големия си пробив на турнира от веригата Гран При за Купа "Ирина Дерюгина" в украинската столица Киев през 2017 г. Тасева завърши четвърта в индивидуалния многобой. Последва злато във финала на топка, заслужено с впечатляващо съчетание по музика на песента "Красота" на Белослава!

Първите ѝ медали от Световна купа бяха в Ташкент (Узбекистан) на следващата година. Тасева грабна бронза в индивидуалния многобой, към който добави трето място и на бухалки, както и сребро на топка.

Първите си отличия от европейски шампионат Тасева завоюва през същата година - бронз в отборната надпревара и сребро на лента в Будапеща (Унгария), а на световен - сребро в София през 2018 г.

Тасева не се класира за олимпийските игри в Рио през 2016 г., тъй като България имаше една квота за индивидуалната надпревара и тя отиде при Невяна Владинова.

Две години по-късно обаче Катрин стана водещата ни гимнастичка заради травма във врата, която измъчваше Владинова. Замести я достойно, окичвайки се с 4 медала на Световната купа в София, включително злато на бухалки. 2019-та също донесе отличия на Тасева от надпреварата в "Арена Армеец", но златото ѝ се изплъзна.

Дали сега ще е различно - предстои да разберем от 26 до 28 март. Световната купа в София ще бъде излъчена по RING, на платформата VOYO.BG, както и на сайта btvnovinite.bg. В неделя (28 март) може да гледате финалите на отделните уреди в пряко предаване по bTV.

Може би Тасева ни е подготвила изненада, както на Гран При в Киев през 2019 г. Тогава тя триумфира на лента, изигравайки съчетание, родило се... за ден. Вдъхновението дойде от носителката на "Оскар" Лейди Гага.

Катрин и треньорката ѝ Бранимира Маркова разказаха как сменили в последния момент музиката на изпълнението ѝ с песента на Гага от филма "Роди се звезда" - I'll never love again.

Веднага след това Тасева изгледала филма, за да може да преразкаже историята и да покаже душата си на килима. Не крие, че плакала докато гледала лентата.

Броени дни след успеха в Киев Тасева получи приза "Достойните българи" за своето желание да дари най-ценния си медал в помощ на болен човек.

По нейни думи, позитивната енергия от постъпката ѝ помага да върви напред, а добротата и успехът вървят ръка за ръка!