на живо

Три поколения дами коментират Световната купа

Вера Маринова, Боряна Тончева и Флорина Иванова застават зад микрофона в "Арена Армеец"

Три поколения. Една любов. Една цел. И една мисия.

От днес, до неделя, зад микрофона по време на над 30-те часа жив ефир от Световната купа по художествена гимнастика застават Вера Маринова-Аткинсън, Боряна Тончева и Флорина Иванова.

Те са три различни генерации, но сърцата им бият еднакво в ритъма на любимия спорт. Целта им е само една: да бъдат по съвършенство измерими със съвършените "златни момичета", колкото и субективно да е това!

Мисията им е тежка. Задачата им е отговорна. Вълнението им е огромно, без значение, че зад гърба на живата легенда Вера Маринова и зад този на една от емблемите на БНТ десетилетия наред Боряна Тончева, стоят безбройни часове коментари от най-великите спортни форуми.

Нашата Флори дебютира в ролята на коментатор, но за нея сме спокойни, че ще бъде брилянтна, защото подготовката й е поне като за олимпийски игри и световно първенство взети заедно.

Дами и господа, шапки долу за неповторимата, уникалната и огнената Вера Маринова! Ако някога сте гледате художествена гимнастика, то няма как да сбъркате гласа и експертния й анализ. Връзката ѝ с любимия спорт е дълга повече от половин век. Вера започва кариерата си като гимнастичка, а днес дори не можем да си представим предаване на живо без нея зад микрофона.

Маринова е участничка на три световни първенства, носителка на две световни титли (1969 и 1971) и бронзова медалистка с ансамбъла от 1967 г. Спира с активния спорт, когато е на 24 и се насочва към телевизията. Като спортен журналист е не по-малко бляскава, а часовете ѝ на коментаторския пулт са от тук до безкрая̆. Именно с нейния глас свързваме част от най-големите успехи на българската художествена гимнастика.

Вера Маринова е директор на спортната редакция на БНТ в продължение на две години, преди да замине за Великобритания през 1995-а, където 25 години ръководи отдел "Медия и ПР" към Британската асоциация по гимнастика.

За нея казват, че не коментира, а рисува. Гради име в спортната журналистика във времена, в които професията е доминирана от мъже. Прави първия си коментар, седейки върху щайга, просто защото колегите ѝ в БНТ са решили да си направят шега. Това не я разклаща, а мотивира. Отрязва си косата в знак на протест срещу нежеланието на ръководството на националната телевизия да я назначи на работа заради нейните баща и дядо. Събира смелост и след разговор с покойния Иван Славков назначението е факт.

Вера пренася емоционалността, характерна за художествената гимнастика, и зад микрофона, независимо, че в началото е силно критикувана, че не е достатъчно безпристрастна. И колкото и да се старае, все пак когато вижда как съдиите посичат българките за сметка на рускините, тя не издържа. През 1983 г. така ѝ пада пердето, че след пламенните си реплики е убедена, че ще трябва да си търси нова работа. Коментарът ѝ обаче се харесва на много хора, сред които и Тодор Живков, който заръчва да я открият, за да ѝ стисне ръката.

Ето я и втората "златна" зад микрофона - Боряна Тончева! Над две десетилетия тя е едно от най-емблематичните лица на спортната журналистика в БНТ. Самата тя се е занимавала и със спортна, и с художествена гимнастика. Завършва полска филология, работи за кратко като преводачка, преди през 1994 г. да се яви на конкурс за редактор в БНТ. Част от комисията е Вера Маринова, която тогава си търси заместничка, тъй като се готви да замине за Англия при съпруга си.

Боряна работи под ръководството на Вера няколко месеца, след което на тръгване Маринова ѝ казва "Гледай да не ме изложиш!". Оттогава Тончева работи, за да оправдае доверието на великата си предшественичка. А сега ученик и учител ще имат възможност да коментират заедно!

Първият ѝ олимпийски опит е от Атланта 1996, когато, разбира се, отразява любимите си гимнастически спортове. На следващите Игри прави своя коментаторски дебют - с церемонии по откриване и закриване, турнирите по спортна гимнастика, скокове на батут и художествена гимнастика.

Тончева има множество документални филми, предимно свързани с олимпийските игри. Кратките портрети и темите в рубриката ѝ "Олимпийски хроники", на която Боряна е съавтор с Евгени Николов, заслужиха първо място и престижната награда "Атлант" в Русия през 2011 г.

За първи път в ролята на коментатор на Световната купа по художествена гимнастика ще видим и чуем Флорина Иванова!

Като водещ и репортер в спортната редакция на bTV тя може да ви говори и за футбол, и за баскетбол, и за тенис, но художествената гимнастика винаги ще има специално място в сърцето ѝ. Стане ли дума за пируети и елементи, изпълнени от грациите на килима, Флори няма равна!

До 2008 г. тренировките в залата за художествена гимнастика са част от нейното ежедневие. След това решава да поеме по друг път и се насочва към журналистиката. Тя е част от екипа на bTV от 2018 г. През 2019 г. не пропусна нито една подробност от Световната купа в София, а след това пътува за Баку, където видя отблизо триумфа на ансамбъла на световното първенство и "докладва" пред зрителите. Там момичетата спечелиха златни медали за съчетанието си с обръчи и бухалки и бронз в многобоя.

С хъс и готовност Флори се завърна в залата преди 2 години, за да прекара 96 часа с индивидуалните гимнастички. След 6 дни усилени тренировки наравно с тях, гладуване и много синини, съчетанието ѝ получи име "Мисия: Златно момиче". Филмът беше излъчен в поредицата bTV Репортерите. С него тя зае четвърто място сред най-добрите млади репортери на планетата за 2019-а в ежегодната класация на Международната асоциация на спортните журналисти.

Не пропускайте Световната купа в София от 26 до 28 март - пряко в каналите на bTV Media Group - по RING във всеки един от трите състезателни дни, нонстоп и напълно безплатно на нашия сайт btvnovinite.bg, на онлайн платформата VOYO.BG, а в неделя и в ефира на bTV. Следете ни и в социалните мрежи, защото турнирът се завръща след 2-годишно прекъсване и емоциите са гарантирани!