на живо

"По-бързо, по-високо, по-силно - заедно": Старт на най-тихите олимпийски игри (СНИМКИ)

И нека Игрите започнат!

Битката за олимпийските медали вече може да започне! Императорът на Япония Нарухито даде старт на най-чакания, но и най-тих спортен форум в историята.

Двукратната олимпийска шампионка в стрелбата с пистолет и носителка на общо пет медала от Игрите Мария Гроздева и плувецът Йосиф Миладинов носиха българския флаг на церемонията по откриването.

В делегацията ни имаше още представители в бадминтона, бокса, вдигането на тежести и тениса на маса. Министърът на младежта и спорта Андрей Кузманов приветства българските олимпийци от трибуните на олимпийския стадион в Токио.

Общо 42-ма спортисти в 14 дисциплини ще представят България на Игрите.

Снимка: БОК

Токио 2020 трябваше да се състои миналото лято, но за първи път в мирно време Игрите бяха отложени с година заради пандемията от коронавируса.

Японската столица е в извънредно положение заради многото нови случаи на заразени с COVID-19 и затова на състезанията няма да бъдат допускани зрители, а местното население до последно призоваваше за отмяната на форума.

Основният акцент на церемонията по откриването бе "Дори да сме разделени в определени моменти, то винаги ще сме заедно". Специално заради ситуацията бе променен и девизът на Игрите - "По-бързо, по-високо, по-силно - заедно".