на живо

Весела Димитрова: Дисциплина и отдаденост са в основата на този отбор

"До последно се чудих дали това е нашето знаме най-отгоре", заяви треньорът на златния ансамбъл по художествена гимнастика

Lap.bg

Как се печели олимпийска титла? С изключителна дисциплина и много отдаденост. Това разкри треньорът на българския ансамбъл по художествена гимнастика. 

Само минути след като Симона Дянкова, Лаура Траатс, Мадлен Радуканова, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова спечелиха първи златен медал за България в този спорт, техният наставник Весела Димитрова заяви, че момичетата са постигнали най-смелите си мечти, качвайки се на най-високото стъпало на почетната стълбичка в Токио.

Снимка: Lap.bg

"Това е върхът на кариерата на всеки треньор и спортист - да има златен медал от олимпийските игри. Наистина вярвахме, мечтаехме и искахме да бъдем първите златни медалисти в историята. Изключителна дисциплина и отдаденост - това са нещата в основата на този отбор. Те взеха всичко, за което бяха мечтали, и трябва да им се отдаде почит и чест за това, което направиха", заяви щастливата Димитрова.

Българските грации бяха сред фаворитите за олимпийско отличие, особено след страхотното им представяне в квалификациите. Треньорът им разкри, че към изиграването на важните съчетания в Токио са подходили спокойно и са успели да се справят и с болките в глезена на едно от момичетата.

Снимка: Lap.bg

"Днес се опитахме да забравим вчерашния ден, да бъдем спокойни, хладнокръвни, както бяхме вчера, за да не изпаднат в излишни емоции преди днешните финали, които бяха много важни. Успяха да се загреят добре, съчетанието с топки мина добре, стабилно и спокойно. След това имахме малко разколебаване в загрявката, тъй като Мадлен Радуканова е с жестоки болки в десния глезен. Направихме каквото трябва, издишахме, мотивирахме се, успяхме да се съхраним, да се съберем и момичетата да направят това, за което са дошли".

Весела Димитрова сподели, че според нея съдийството е било обективно, а тя до последно не е осъзнавала, че олимпийската титла е българска.

Снимка: Lap.bg

"До последно гледахме таблото с оценките и се чудих дали това е нашето знаме най-отгоре. Въобще... беше малко странно. Всички казват, че олимпийските игри са най-различното състезание и се надявахме тук съдийството да е обективно. Радвам се, че, според мен, наредиха отборите по това как се представиха. Мислех, че днес съдиите ще бъдат по-предпазливи към останалите отбори и в частност към нас. Радвам се, че не го направиха"

Основна подкрепа на Димитрова през целия олимпийски цикъл оказваше нейната помощничка - Михаела Маевска. Тя преживя олимпийските емоции през 2016 г. в Рио де Жанейро, когато като част от ансамбъла завоюва бронз.

Снимка: Lap.bg

"Не можах да си сдържа емоциите. Много е вълнуващо. Много съм щастлива, че бях част от този екип. Сега единствено трябва да се наслаждаваме на победата", заяви Маевска.

"Ако не беше Михаела, може би нямаше да издържа на този стрес. Само я поглеждах през маската, виждах очите ѝ и бях спокойна, че всичко ще е наред", похвали я Димитрова.

А след огромния триумф следва... почивка и празненства. Началото е още днес на церемонията по закриване, на която капитанът на ансамбъла Симона Дянкова ще бъде български знаменосец.

Снимка: Lap.bg

"Сега се прибираме в олимпийското село, слагаме дъждобраните и отиваме да се забавляваме на закриването. Париж е далеч. Беше доста тежко състезание, изморихме се много, страшни емоции. Сега е време да си починем", каза още Димитрова.