на живо

"Златните" казаха "Довиждане" на Япония с хорo и песни (ВИДЕО и СНИМКИ)

Олимпийските шампионки се прибират в България на 11 август (сряда)

Анна Недкова

Националният отбор на България по художествена гимнастика използва деня, за да си вземе "Довиждане" с Япония. В страната на изгряващото слънце родният ансамбъл стъпи на олимпийския връх за първи път, слагайки край на руската доминация в този спорт.

Днес българската делегация напусна олимпийското село и се отправи към свързания с Токио град Ичикава, където проведе видеосреща с ученици от местните училища.

Момичетата бяха посрещнати от кмета на града и гора от хиляди ръчно рисувани знамена с ликовете на българските гимнастички, с българското знаме, много поздравления и аплодисменти за играта и спечелената титла. Имаше и специално оформени красиви саксии с цветя, местни медии снимаха, а накрая домакините подариха на всеки един от нашата делегация сувенири за спомен. 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by BRGF OFFICIAL(@bgrgfederation)

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by BRGF OFFICIAL(@bgrgfederation)

След това Мураяма също изпрати своите любимки с огромна обич, макар и виртуално. Грациите извиха кръшно хоро, което заснеха и публикуваха в социалните мрежи.

"Една незабравима среща, макар и виртуална, с любезните ни домакини от ROSE CAMP в град Мураяма! Мураяма, който беше домакин на всичките подготвителни лагери на нашите момичета и беше истински дом, а хората там второ семейство за всички наши грации за по 20 дни четири години!"

"Припомняме, че през 2017 г. официално бе подписан договор между БФХГ в лицето на президента Илиана Раева и кмета на град Мураяма. Той включваше всяка година лагери на националните отбори до олимпийските игри в Токио в рамките на 20 дни, с пълно обезпечаване, включително и самолетните билети за 24 души всяка година. Подписването на договора се осъществи между БФХГ, в лицето на президента Илиана Раева, и Кацухико Ягучи, шеф на отдел "Образование за цял живот", както и отговорник за събитията, свързани с Олимпиадата в Токио към общината на град Мураяма."

"И през всичките няколко лагера тези гостоприемни, човечни и любезни хора правеха така, че абсолютно нищо да не липсва на нашите момичета и те да се чувстват наистина у дома си. Японските домакини споделиха, че чувстват всички от нашия лагер като свои деца и внуци! Толкова подкрепа, обич и топлина получихме от тези прекрасни хора, че наистина е много трудно да се опише с думи! Хората се бяха научили да казват много български думи, пееха български песни и играеха наши традиционни танци!"

"Виртуалната среща приключи с едно кръшно емоционално хоро под звуците на "Бяла роза", на което се хванаха всички от нашата делегация, а японските ни приятели ги аплодираха от разстояние! Тежки бяха рестрикциите на тази Олимпиада по отношение на COVID-19, но въпреки всичко животът победи! Надеждата за бъдещето се оказа много по-голяма от трудностите на днешното време! Срещата завърши с емоционално хвърляне на цветни конфети, много смях и закачки, защото шампионките тренират, играят, но и се забавлят!", написаха от родната федерация.

А момичетата от националния отбор напуснаха олимпийското село с тематична песен - We Are The Champions на "Queen".