на живо

Дудова отговори на Касабов: Не съм отказвала преборване. Не може и двете страни да казваме истината!

bTV разполага с кадри и протокол, от които се вижда, че тя е в залата в уречения час

Дудова отговори на Касабов: Не съм отказвала преборване. Не може и двете страни да казваме истината!

Скандалът в женския национален отбор по борба се задълбочава! След като вчера (23 март) световната шампионка Биляна Дудова заяви, че незаслужено е останала извън селекцията на Петър Касабов за сметка на бронзовата медалистка от Токио Тайбе Юсеин. 

Двете трябваше да излязат в пряк мач за място в категория до 62 кг, но той така и не се състоя. Според Касабов, заради нежелание от страна на екипа на Дудова. Тя обаче поиска право на отговор в ефира на bTV:

"Категорично заявявам, че не съм се отказвала от преборването. Моят въпрос е: на какво основание не се проведоха срещите? Нека Българската федерация по борба да отговори кой лъже. Не може и двете страни да казваме истината. Единият от двама ни лъже", категорична е Дудова. 

Първоначално преборването е насрочено за 8 март, впоследствие е преместено за 18 март. От имейла, изпратен от Българската федерация по борба до личния треньор на Дудова - Георги Калчев, става ясно, че толеранс в килограмите не се допуска, въпреки че Касабов твърди обратното. Тоест, участничките на трябва да са над 62 кг.

Според публикация на сайта на федерацията, преборването е осуетено, защото Тайбе Юсеин е била по-тежка при премерването. bTV разполага и с протокола, който потвърждава, че до схватки не се е стигнало заради неуспешното преминаване на кантара от Юсеин.

В 10 часа на 18 март е трябвало да започне преборването между Биляна Дудова и Тайбе Юсеин. От кадрите става ясно, че Дудова е била в готовност на тепиха.

Вчера Петър Касабов уточни, че място за Биляна Дудова има в националния отбор, но в по-ниската категория - до 59 килограма, където през миналата година завоюва световна и европейска титла. В нея обаче тя не може да преследва олимпийска титла.