на живо

Пътят към мечтите: 15-годишният българин в света на болидите от Формула 4 (ВИДЕО)

Никола Цолов говори ексклузивно пред bTV за новите предизвикателства

Пътят към мечтите: 15-годишният българин в света на болидите от Формула 4 (ВИДЕО)

15-годишният българин Никола Цолов ще бъде част от испанската Формула 4 с отбора на "Кампос Рейсинг". В надпреварата участват най-таланливите пилоти в света на възраст до 16 години, а болидите са по подобие на тези от Формула 1, но са с по-ниска мощност.

"За мен е още една голяма стъпка напред в кариерата ми, тъй като вече преминавам към болиди, на формули, тъй като досега карах само картинг. Сега вече всичко става все по-сериозно и това е все още първата стъпка от сбъдването на мечтата ми. Винаги съм мечтал за това.", каза пред bTV Никола. 

Снимка: Личен архив

Преди броени дни Цолов се превърна в първия пилот в мениджърската агенция на Фернандо Алонсо. Българинът признава, че получава ценни съвети от двукратния световен шампион във Формула 1 (2005, 2006 г.).

"Още преди Нова година ми съобщиха, че ще се включа в програмата на Фернандо Алонсо. В първия момент не можех да повярвам. За мен е чест и ще работя усилено, за да се представя добре. През цялото време ми казва, че трябва да съм първи, независимо в какво. Дори и колата да е по-лоша от на останалите, да дават всичко от себе си. Да направя това, което зависи от мен: да мога да променя това, което не зависи от мен", заяви българинът.

Снимка: Личен архив

Цолов носи с гордост прозвището "Българския лъв".

"Горд съм да бъда от България и винаги ще подкрепям държавата ми, каквото и да правя. От няколко години ме наричат "Българския лъв". Надявам се българското знаме да бъде на най-високото стъпало на подиума на повечето от състезанията. Ще направя всичко възможно това да се осъществи", казва Никола. 

Снимка: Личен архив

Първият му старт във Формула 4 ще бъде в края на април на пистата в португалския град Портимао, а то ще е само първа крачка към голямата мечта.

"Мечтата ми е да стана първия български пилот във Формула 1 и да постигна много, като стигна дотам"

Снимка: Личен архив