на живо

Война за златото: Ансамбълът с бухалки в ролята на... саби (ВИДЕО)

Гледайте първото състезание на грациите от почти 18 месеца насам пряко по RING и bTV

Война за златото: Ансамбълът с бухалки в ролята на... саби (ВИДЕО)

1 година, 5 месеца и 23 дни продължи "почивката" за националния ансамбъл по художествена гимнастика! Толкова измина от последното състезание на Симона Дянкова, Лаура Траатс, Мадлен Радуканова, Ерика Зафирова и Стефани Кирякова - световното първенство в Баку през 2019 г. 

Хубавото за момичетата на треньора Весела Димитрова и феновете на този спорт е, че краят е съвсем близо. Само след седмица грациите ще вземат участие в Световната купа по художествена гимнастика в София! Надпреварата може да гледате пряко по RING от 26 до 28 март, а в неделя финалите на отделните уреди ще бъдат излъчени и пряко по bTV!

"Това е един доста дълъг период без изяви и състезания. Както за нас, така и за всеки един друг спортист, това е най-важното нещо. Много ни липсват! Може би това беше най-тежката ни година до сега. Не мога да кажа в никакъв случай, че сме изгубили мотивацията си. Започвахме да изработваме съчетанията, те да изглеждат добре и трябваше да прекратим тренировки, след което тръгваше отначало всичко. За това се надявам тази година всичко да е различно. Със започването на Световната купа в София да се проведат и всички останали състезания и, разбира се, олимпийските игри", заяви в предаването "Тази сутрин" капитанът на ансамбъла Симона Дянкова.

Снимка: bTV

"Със сигурност има много смесени емоции. След няколко дни стават 18 месеца откакто изобщо не сме имали някакво състезание и се чудим: "Можем ли го още?", пошегува се Стефани Криякова и добави: "Както мускулите имат памет, така и тялото има памет към адреналина и към тръпката да се състезаваме. Още повече, че сега сме се затъжили за тази така жадувана емоция"

За щастие момичетата се завръщат на голямата сцена на познато място - в София, където през 2019 г. спечелиха златен медал в многобоя. 

Снимка: БФХГ

"Много се радваме, че първият старт ще е в София. Стъпването на терена на родна земя ще ни зареди със сили и ще ни е на кадем за цялата олимпийска година. Натъжава ни, че няма да има публика, тъй като искахме да се насладим на българската публика, която е невероятна. Вярвам, че хората ще ни подкрепят и през малките екрани", каза Лаура Траатс.

През тези 18 месеца момичетата и треньорът им Весела Димитрова не си почиваха. Те работиха усърдно върху новите си съчетания. Не само ги изработиха първоначално, а дори промениха едно от композициите до неузнаваемост.

Снимка: БФХГ

"Съчетанието стана още по-сложно. Добавихме много нови елементи за точки, защото нашите конкурентки постоянно си увеличават трудността на съчетанията и ние няма как да ги оставим същите", заяви Ерика Зафирова. 

Момичетата повдигнаха съвсем малко завесата преди Световната купа в София и разкриха, че в съчетанието с обръчи и бухалки става дума за... война, а момичетата носят "саби".

Красивата "битка" ще може да видите от 26 до 28 март по време на Световната купа по художествена гимнастика в София пряко по RING и bTV!