на живо

Спряха правата на Антъни Иванов, грози го 2-годишно наказание

Предстои му изслушване пред комисия

Lap.bg

Най-добрият ни плувец Антъни Иванов е с временно спрени права, тъй като е пропуснал три допинг проверки по време на престоя си в САЩ и е нарушил правилата за местонахождение на кодекса на Световна антидопингова агенция.

По своя молба днес шестият от световното първенство в Абу Даби трябва да се яви на изслушване пред комисията към олимпийския комитет, която се занимава с тези провинения, за да обясни и оправдае действията си.

Всеки спортист, който влиза в списъка за проверки на международната федерация, е длъжен да попълва всяка своя минута в специално приложение. По него се движат проверяващите на Международната тестова агенция, която от няколко години се занимава с всички проверки.

Снимка: Lap.bg

Всеки спортист има право на до три пропуснати теста в рамките на една година, като в противен случай може да получи наказание със спиране от участие от 12 до 24 месеца.

Ако Антидопинговият център не възстанови правата на Иванов, той има право на обжалване при ускорена процедура пред Спортния арбитражен съд в Лозана.

Снимка: Lap.bg

Иванов се състезава за американския университет "Вирджиния Тек", в който следва от 2019 г. Като национал на България плува в 7 финала на големи първенства в коронната си дисциплина 200 метра бътерфлай.