на живо

Да послушаш сърцето

„Апашът“ Карлос Тевес се завърна в родния "Бока"

Reuters

Когато на представянето на един играч 40 000 фена крещят неистово името му, а Диего Армандо Марадона аплодира от трибуните зад ръчно изписан постер с благодарност, не става дума за просто един трансфер. Точно така изглеждаше завръщането на Карлос Тевес в родния "Бока Хуниорс" този уикенд.

Аржентинецът, който точно преди месец игра на финала на Шампионската лига, а преди това спечели Калчото с "Ювентус", се завръща в първия си голям клуб и, както самия той казва, „където само и единствено е сърцето ми“. Минал през най-големите и оспорвани първенства, спечелил редица титли (между които и Шампионската лига), на почти 32 години Карлито е отново на „Ла Бомбонера“, където едва на 13 започва лудата му футболна кариера, и ще носи култовата синьо-жълта фланелка с номер 10, с която и Марадона стана легенда на Аржентина и футболните фенове по цял свят.

Връзката между играч и клуб е изключителна – „сърцето ми ще експлоадира от щастие! Благодаря, че не се уплашихте от студа и дойдохте да ме посрещнете. Пак съм у дома“, написа Тевес в Туитър по адрес на десетките хиляди фенове, които от рано сутринта чакаха на опашки на входовете на стадиона.

Карлос става част от "Бока" едва на 13, през 1997, и дори си сменя името, за да се измъкне от неудобен предварителен договор с друг тим от Буенос Айрес. На 17 дебютира за първия тим и в следващите 110 мача и 3 сезона отбелязва близо 40 гола и печели 4 отличия: титлата на Аржентина, Копа Либертадорес, Копа Судамерикана и Интерконтиненталната купа. Естествено, заедно с всичко това печели и още нещо много ценно – безрезервната любов на феновете.

Неслучайно при представянето си Карлитос първо целуна терена, след това дълго не успя „да вземе думата“ от бурните окуражителни възгласи на пълния стадион, а след това направи почетна обиколка със знамето на клуба и постера на Марадона в негова чест. „Карлитос, благодаря за завръщането. Марадона“ беше изписано със сини букви на огромно жълто знаме, което култовата 10-ка на аржентинския футбол провеси от ВИП-ложата на стадиона.

Снимка: EPA

Именно най-голямата легенда на "Бока" бе „основният виновник“ Карлос да се завърне у дома – Марадона на няколко пъти пред различни медии коментира колко важно е Тевес отново да стане част от Бока, а определения като „наше момче“ и „футболистът на народа“ се използваха често и съвсем на място.

Ако клубовете в Европа (може би без "Ювентус") имат какво да кажат за лоялността на Тевес, то Бока наистина е мястото за аржентинския нападател. На „Ла Бомбонера“ няма как да се получат нито цупните и споровете със Сър Алекс от престоя в "Юнайтед", нито коментарите към тима на Сити („никога повече няма да се върна в този клуб“ дни след спечелването на ФА Къп), още повече пък куриозни изцепки като отказа на Тевес да влезе като резерва в мач срещу "Байерн". Самият играч е много привързан към клуба и неговите ценности, а за феновете той е символът на успялото „момче от квартала“ – пример, който за Аржентина е направо събитие.

Футболистът е родом от Ехерсито де лос Андес, Фуерте Апаче, една от най-опасните части на Буенос Айрес или „Кварталът на крадците“. „Ако не беше футболът, в момента или щях да съм мъртъв, или на наркотици, или в затвора“, сам каза Тевес в искрено интервю пред аржентинско списание.

„Мисля, че никой не се ражда, за да стане крадец. Но цялата немотия и проблеми карат момчетата да прескачат закона. Малцина успяват да станат каквото и да е, още по-малко стават футболисти“, допълва Тевес в същото интервю и споделя, че се чувства като „докоснат с магическа пръчка“ заради успехите си, но никога няма да забрави откъде е тръгнал.

Точно тази мъдрост и отдаденост може би ще помогне много на "Бока", особено в комбинация с факта, че в последните години Тевес сякаш намира себе си на терена. Въпреки че минава 31 миналия сезон с "Юве" аржентинецът вкара близо 30 гола за „старата госпожа“ и имаше основна заслуга за успехите на клуба. Самият нападател го потвърди на пресконференцията за представянето си.

„Чувствам се в най-добрата си форма. На 26 или 27 години бях по-дебел от всички, сега съм в перфектно състояние - физически и психически", коментира новата 10-ка на Бока. Очаква се Тевес да дебютира със синьо-жълтия екип още този уикенд, а след представянето, определено от самия футболист като „най-хубавия ден в неговия живот“, идва време и за новата голова сметка. А би трябвало там, където е сърцето, попаденията да се отбелязват лесно.