на живо

Наръчник за елитен футбол

Или няколко отправни точки за сезон 2015-2016 в родното първенство

Getty Images/Guliver Photos

Този уикенд, за поредна година по никое време, започна новият футболен сезон на елитната ни „А“ група. Докато големите отбори обикалят света и преоткриват футболната география, нормалните отбори кроят планове, трансфери и международен пробив, а малките отбори чакат температурите да станат нормални за игра, най-престижният ешелон на родния футбол вече започна да „пръска“ от своята магия.

Този уикенд, някъде измежду новините за Валери Божинов (по изключение футболни) и Благой Георгиев (по правило извън канона), станаха факт и резултатите от първите пет мача от сезон 2015-2016.

И понеже ни чакат още поне 35 подобни серии от вълнуващи сблъсъци, нека обърнем малко повече внимание на предстоящата „поредна футболна драма“ с марка „А“ група.

Количество и качество

Какво е новото тази година? Клубовете в елита са все по-малко, но за сметка на това все така слаби. Поне това вещае противоречивото начало на сезона по света и у нас – в Европа Литекс вече отпадна, Черно море е на кантар с предимство за „лошите“, Лудогорец и Берое са със загуба в актива.

Наред с евродуелите, в първия футболен кръг на първенството на родна почва 10-те тима вкараха всичко на всичко 9 гола и „пренаредиха“ стереотипите за „непобедимия“ Лудогорец, „железните нерви и дисциплина“ на Берое и Черно море, „вариативността“ на Левски и какво ли още не. Оказва се, че за поредна година времето за подготовка, трансфери и обиграване е било недостатъчно, времето е твърде горещо, публиката е недостатъчно мотивирана, стадионите не са готови и изобщо нищо не е както трябва в иначе толкова подходящата за голям футбол родна действителност.

Започвам да си мисля, че първенството ни ще трябва да се играе през година, за да имат всички достатъчно време да са достатъчно подготвени. Така тимовете ще са си направили разузнаването из евросредняците, ще са набелязали достатъчно на брой свободни агенти и бразилски надежди, ще са решили колко точно да се доверят на треньора и неговия щаб, ще са постегнали стадиона и клубния автобус след едногодишна почивка, а успехите ще завалят като банкноти преди пресконференция на ФИФА.

Обичайните заподозрени и необичайните им успехи

„Дядо“ Люпко Петрович смени „младия специалист“ Красимир Балъков и Литекс победи шампиона Лудогорец още на старта. Няколко дни преди това същото сториха и някакви анонимни молдовци, което говори не толкова за галактическите възможности на победителите, а по-скоро за противоречивите качества на загубилите.

Въпреки това обаче, Лудогорец със сигурност ще спечели няколко следващи мача, което пък ще позволи на собственика спокойно да смени треньора, да нарече няколко спортни журналисти олигофрени и отново да продаде на себе си ТВ правата за първенството с голяма печалба.

Въпреки равния с Ботев, столичните претенденти от Левски ще са тотален хегемон в поне три категории – най-много изпушени цигари на тъча, най-къса скамейка и най-незаинтересован спонсор.

„Евробойците“ Берое и Черно море запазиха сили за Европа, нищо че след загубата срещу Брьондби треньорът на заралии Хубчев обяви, че по-важен му е мачът с Монтана. Толкова важен беше, че и двата отбора не вкараха така важния гол.

Другият „нов“ добре познат член на елита – Пирин, поне измъчи „морето“ и трябваше вечният голмайстор с колоритна фамилия да остави поне точка във Варна. Все „важни отбори и важни мачове“, макар да е ясно, че и тазгодишните евроучастници, и новаците, няма как да „преподредят пасианса“.

Същото може да се каже и за Славия – белите вкараха цели три гола на Локомотив, но бих заложил доста пари, че още преди да е изтекъл отпускарският сезон ще си намерят удобното и даващо много възможности място в „златната среда“.

Големият отсъстващ

„Вярваме, че въпреки отсъствието на исторически отбори от неговия състав, първенството ще бъде атрактивно и ще донесе незабравими емоции на привържениците на футболната игра“, казаха официално от футболния съюз на старта на новия шампионат. „Не точно“, биха отговорили феновете.

Факт е, че „А“ група няма да е същата без ЦСКА, но пък май „армейците“ ще са си съвсем познатите и някъде из „В“ група. В някаква контрола на „Армията“, ЦСКА вкара всичко на всичко един гол, а на трибуните имаше почти 5 000 зрители.

Което съвсем доказва, че нещата са като миналата година – фенове и амбиции се намират, чакат се логика и резултати. Едното в управлението на тима, другото – от футболистите на терена. „Новият стар“ ЦСКА ще има да се доказва срещу тимове от ранга на Витоша Бистрица, Сапарева баня, Сливнишки герой, Миньор.

Само звучи лесно, уверявам ви. Особено като за клуб без емблема, с неопитен треньор и банда изгодни наемници. Чак когато играят както трябва срещу Струмска слава, Марек, Балкан (Варвара) и Чепинец, момчетата в червени (временно – в бели) екипи ще могат да се наричат ЦСКА от всички фенове.

Което пък задава логичния въпрос кое точно е футболен елит, щом зрителите са в уж аматьорския футбол и пак там се очертават по-завързани мачове, отколкото в професионалния...