на живо

България е №3 по олимпийци, хванати с допинг

Случаят със Силвия Дънекова е №96 в срамната хроника

БГНЕС

България е на трета позиция в срамната класация по допинг скандали на летни олимпийски игри. С положителната проба на Силвия Дънекова активът ни се закръгли на десет уличени спортисти.

Началото е поставено в Монреал 1976, когато щангистите Благой Благоев и Валентин Христов са хванати с анаболен стероид. После списъкът набъбва застрашително - Митко Гръблев, Ангел Генчев, Ива Пранджева, Севдалин Минчев, Иван Иванов, Изабела Рифатова, Тезджан Наимова...

Оказва се, че по този показател отстъпваме единствено на великите сили САЩ и Русия (ОНД, СССР). Двете страни, които традиционно изпращат и най-много свои представители на игрите, имат на сметката си съответно 18 и 14 случая. Зад България се нареждат Украйна и Гърция, които имат по 9 опозорени състезатели. Следват Беларус и Унгария (по 7 положителни проби), Испания и Турция (по 5), Италия и Швеция (по 4).

Любопитна съпоставка е, че страната ни се нарежда на 18-а позиция във вечната ранглиста по медали (52 златни, 86 сребърни и 80 бронзови). Лидери и тук са САЩ (общо 2406 медала) и Русия (1528).

В същото време специализираната агенция Anti-Doping Database изчисли, че случаят със Силвия Дънекова е под №96 в българската допинг хроника. Най-много са уличените щангисти (43) пред атлетите (18) и колоездачите (7).