на живо

Да влезеш в обувките на Big O

Ръсел Уестбрук изравни рекорд на легендата Оскар Робъртсън

Годината за НБА вече официално стана специална. 55 години след като легендата на американския баскетбол Оскар Робъртсън постигна немислимото – 41 мача с трипъл-дабъл в рамките на редовния сезон, отвъд океана най-после се намери момче, което да дръзне да нахлузи обувките на известния с прякора си Big O. Неговото име е Ръсел Уестбрук и всички, които го познават са наясно, че той няма да спре дотук.

12 точки, 13 борби и 13 асистенции. Тази статистика бе достатъчна за гарда на „Оклахома”, за да се изравни със 78-годишния днес Робъртсън. Постижението дойде при разгромната домакинска победа над „Милуоки” със 110:79.

Девет минути преди края на третата четвърт на двубоя Уестбрук пусна перфектен пас към свой съотборник, играта спря, зрителите в „Чизъпийк Енерджи Арина” станаха на крака и започнаха да скандират до болка познатото през последните месеци: „MVP, MVP”.

„Винаги съм мислил, че Ръсел е изключителен играч. Ако има някой, който да заслужава наградата за най-полезен на сезона, то това е той. Според мен няма баскетболист, който би могъл да го победи в игра „Един на един”, защото той просто умее да прави няколко неща едновременно – да бележи, да се бори за топката, когато не вкара и да подава фантастично към свои съотборници, без капка егоизъм”, коментира легендарният Робъртсън, който поставя рекорда през 1961/1962 с екипа на „Синсинати”.

Уестбрук пък може да го подобри още тази нощ, при гостуването на „Мемфис”. Big O е лидер и във вечната ранглиста за най-много срещи с трипъл-дабъл в кариерата си – 181. В тази класация съвременното му копие в НБА се изравни на четвъртото място с друг великан на играта – Уилт Чембърлейн (78 мача с трипъл-дабъл – б.а.).