на живо

Експерти: България ще спечели два медала в Рио

Как ще изглежда класирането по нации?

Ладислав Цветков

Колко медала ще спечелят българските спортисти на олимпиадата в Рио? Дори и най-големите оптимисти си дават сметка, че славните рекорди от Москва 1980 (41 отличия) и от Сеул 1988 (35) отминаха безвъзвратно. Оттогава тенденцията е безмилостно устойчива - 16 медала от Барселона 1992, 15 от Атланта 1996, 13 от Сидни 2000, 12 от Атина 2004, 5 от Пекин 2008 и скромните два от Лондон 2012.

Затова този път изпращаме родните състезатели само с пожелание за успешно представяне и без прекомерни амбиции. Нагласите най-после се напаснаха към реалностите, дори БОК и Министерството на младежта и спорта деликатно си спестиха очертаването на конкретни цели. Всеки медал ще е равносилен на малко чудо, а вероятността да останем с празни ръце не бива да се пренебрегва.

Надеждите са насочени преди всичко към художествената гимнастика, леката атлетика, бокса, борбата, джудото. Разбира се, конкуренцията е убийствена, а евентуален лош жребий например може да предреши всичко още в началните етапи.

Водещи статистици и експерти от години са в своеобразна надпревара и опитват да прогнозират класирането по нации на най-значимия спортен форум. Разработени са стотици математически формули и различни модели, някои от които са доказано прецизни и често се доближават максимално до реалните резултати.

Агенция Gracenote например разработва специален продукт, наречен "Виртуално класиране по медали". При изготвянето му се използва внушителна база данни от всички значими състезания в олимпийските спортове през последните четири години. Този метод предвижда два български медала - сребро на ансамбъла и бронз на джудиста Ивайло Иванов, който се състезава в категория до 81 кг. Тези отличия отреждат на страната ни 63-а позиция в генералното подреждане, непосредствено след Гърция и пред Малайзия.

Според специалистите от Gracenote над всички ще бъдат спортистите на САЩ с общо 88 отличия, 38 от които златни. Челната тройка допълват Китай (71, 29 златни) и Великобритания (56, 18 златни). На Русия, която няма да бъде представена в леката атлетика заради грандиозния допинг скандал, е отредена едва шеста позиция с 42 медала. Очакванията са домакинът Бразилия да заеме десетото място с 20 отличия, а общо 88 държави да видят свой спортист на почетната стълбичка.

Информационният гигант Associated Press прилага друг подход - всеки от ресорните журналисти за съответния спорт дава своята лична прогноза как ще изглежда челната тройка по дисциплини и категории. Тук е посочен само един български спортист - Антоанета Бонева е "класирана" втора на 25 м пистолет.

Може би най-популярният метод е разработен от професора по икономиста Андрю Бърнард. Той представлява математическа формула, която включва четири показателя - брой на населението, брутен вътрешен продукт, предишни резултати на олимпийски игри и фактора "домакинство". Според Бърнард от най-голямо значение са жизненият стандарт и броят на населението.

И тази прогноза не предлага нищо изненадващо - първите три позиции са за САЩ, Китай и Великобритания. А поради факта, че са посочени само страните с минимум 6 отличия, България за съжаление не фигурира в списъка...