на живо

Франция в сълзи след загубения финал на Евро 2016

Еуфория в Лисабон и тъга в Париж

Getty Images

Франция, която в последните дни беше повярвала, че е възможно да спечели титлата от Евро 2016, днес преживява тежък ден на разочарование.

И сигурно, както каза и френският треньор Дидие Дешан, ще е необходимо време, за да се преглътне загубата.

Точно преди месец, в самото начало на шампионата, едва ли някой си е мислел сериозно, че Франция може да е на финал и дори да има шансове да го спечели.

За четири седмици цялата страна заобича отбора си по футбол. Повярва в качествата на играчите, въпреки че дълго ги беше поставяла под съмнение и се очарова от поведението им, което рязко се различава от това на арогантните звезди, печелещи милиони.

Въодушевлението извади за малко французите от тягостното напрежение след атентатите. Направи ги позитивни и признателни – от Президента Оланд до милионите най-обикновени фенове.

Домакинът на шампионата издържа и на критиките отвън - въпреки максималната терористична заплаха отвори фен-зони и не допусна драматични инциденти.

Връщането към ежедневието и към икономическите и социални проблеми, ще направи още по-приятен спомена от тези няколко дни на въодушевление, в които никой не се сещаше за тях... но футболът просто няма как да спечели срещу реалността.