на живо

Готин си!

Роналдо с трета "Златна топка"

Беше ясно, че така ще стане. Честито!

Несъмнено той е гениален футболист. В 60 мача за 2014 година е вкарал 61 гола. Догодина пак могат да му дадат "Златната топка".

Ако не я дадат на Меси. Мнозина си мислят, че това ще зависи от факта, кой от тези двамата ще вкара повече голове през настоящата година. А по този показател Меси нямаше никакъв шанс, защото миналата година вкара само 58 гола в 66 мача и след като загуби финала на Световното първенство в Бразилия му дадоха един кютук, като награда, за най- добър футболист на Мондиала, което беше излагация или опит за някаква глупава компенсация или утеха от страна на ФИФА.

Защото трябваше нещичко да му дадат, когато се разбра, че през миналата година той няма да спечели никаква титла. А дали на него или по-скоро на паричките, които стоят зад него, мисля си?

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

При рекламните договори, които Меси и Роналдо имат, личните им спонсори, компании и агенции се надцакват зад кулисите като си говорят деликатно с някои от тези, които имат право да гласуват. Част от гласуващите също са спонсорирани от тях. Лобизъм му се вика на това. Нормално. И понеже сега Барселона мисли да засили бойкотите към ФИФА, заради наложеното на Барса наказание да не прави трансфери цяла година, аз се чудя защо не му дадоха на Роналдо две топки в Цюрих, за да си спестим цялата тази сълзлива церемония догодина.

Сега просто трябваше да дадат "Златната топка" на Мануел Нойер, а не да сриват престижа на тази награда. Ама не става така.

Иначе няма никакъв спор, че и Роналдо и Меси са най-изявените, най-изтъкваните, най-открояващите се футболни величия в последните години. Затова и от 2008 година досега те двамата си трупат топки у дома, а догодина пак така ще я караме.

Да, ама както през 2010 година, когато имаше Световно, на което Меси нищо не направи, но му дадоха "Златната топка", така и сега, когато имаше пак такъв форум през миналата година, на което Роналдо се разходи до Бразилия, за да може Нойер и компания да му сервират още в първия мач една четворка без гарнитура, наградата "Златната топка" трябваше да не се дава на един от тези двамата. Ако тази награда, разбира се, продължава да има стойност, преди всичко на приз, при който определящи са чисто спортните постижения на най-високо ниво.

Ама вече не е така, мисля си.

А от Световното първенство по-високо ниво няма. И когато през миналата година е имало такъв форум е хубаво да си постигнал нещо точно там. И под внимание да се вземе точно това. Както беше през 1994 година, когато Христо Стоичков получи "Златната топка". Заслужено. Защото цял свят видя какъв лидер бе той в един отбор, който смая всички. Ясно бе, че този тим не бива да стига до финал с Бразилия, защото мащабите на маркетинга щяха да са по-малки, ако до финала беше се добрала българската футболна чета, в която блестеше Стоичков.

Да, ама Роналдо спечели миналата година Шампионската лига. И вкара 17 гола за Реал в мачовете, извели отбора му до титлата. Това е рекордно постижение за един сезон.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Добре, а през 2013 година, какво спечели тогава, че му додаха пак топка? И защо тогава не я дадоха на Рибери, който беше спечелил Шампионската лига с Байерн.

Значи има нещо друго, мисля си!

Има много пари и доста реклами свързани с тази работа. Онова, което вече почти не е останало в тази награда, е чисто спортната стойност и постигнатото от даден футболист на терена. Там в разгара на битката. На форум, какъвто е Мондиалът.

Защо Нойер трябваше да получи "Златната топка"?

Защото е световен шампион с Германия.

Защото в немския тим е невъзможно да бъде откроен един полеви играч при отборния дух и невероятната степен на взаимодействие между играчите по време на турнира в Бразилия.

Защото точно на Световното Нойер, като част от немската футболна машина, показа, че е извел спецификата на вратарската игра до нивото на ново съвършенство. Той не само е "вратар-пазач", но и нещо повече, "вратар–играч". Спомнете си неговите излизания почти до центъра на мача с Алжир, когато играта на неговия тим не вървеше и съотборниците му трябваше да рискуват да оставят, едва ли не, Нойер сам в половината на немския тим, за да спира контраатаките на алжирците. Ама го оставиха и рискуваха максимално при масираните си атаки.

Защото в мача с Франция, при резултат 1:0 за Германия, Нойер спаси в последните секунди на мача страховит удар в очертанията на неговата врата. И не допусна изравняване, което можеше да даде друг развой на събитията. Ама явно хората харесват повече тези, които вкарват головете, а не тези които ги спасяват и развалят кефа на тълпата.

Защото на полуфинала срещу Бразилия, преди немците да вкарат цели седем гола, Нойер  трябваше да запазва мражата си от попадение, за да не открие отборът на Бразилия резултата, което можеше да даде друг развой на нещата.

Защото това щеше да е символ на признанието на спортните успехи на безспорно откроилия се в най-голяма степен играч от ансамбъла на световните шампиони.

Защото щеше да е оценка на едно грандиозно спортно постижение на една личност в годината, когато имаше Световно първенство.

Защото в следващите три години, Роналдо и Меси могат спокойно да си разменят "Златните топки".

Явно има друга причина, си мисля ...

Фактът, че чисто спортните критерии не са основни и определящи при излъчването на победителя в такива анкети, добавя горчив привкус към цялата тази манджа. Дайте тогава победителят в един мач да не се определя от това, кой отбор е вкарал повече голове, а след като избрано жури специалисти вдига високо табелки с оценки за представянето на двата състава. По подобие на фигурното пързаляне.

От тази индивидуална награда и без това няма особен смисъл, защото във футбола един играч никога не може сам да победи противниковия отбор. Този приз само форсира култа към личността на някои от готините играчи и трансферните им суми, както и комисионните за върволицата други птички, накацали по веригата. В договора на Меси пише, че може да го купи всеки, който извади 250 милиона евро. Роналдо струваше преди време над 90 милиона евро, а Байерн плати за привличането на Нойер само около 25 милиона евро.

Какво да се прави? Лобизъм му викат на това. Нормално.

А в Цюрих пак имаше стерилна и организирана от ФИФА церемония, тази същата световна футболна централа, която е затънала в корупция. И на нея присъстваха плеяда звезди.

Снимка: БГНЕС

И това е нормално. Лобизъм му викат.

 

АВТОР: Георги Попвасилев

Тагове:

@