на живо

Имаш обаждане от родината

Светът се променя, имиграцията също

Докато расте в Малмьо, Саман Годос държи закачени над леглото си националните флагове на Швеция и Иран, без да подозира, че един ден ще получи шанс да играе футбол и за двете страни.

Пътуването на нападателя от ниските нива на шведския футбол до световното първенство в Русия преминава пред два мача с жълтата фланелка на Тре кронур. Само за да го видим по-късно как засвидетелства любовта си към държава, която никога не е посещавал.

Историята на Годос е необикновена, но не е уникална.

Преди време бившият президент на ФИФА Сеп Блатер предупреди за заплахата от натурализираните бразилци, които избират да носят екипите на други страни.

През последните години нападатели като Диего Коста и Едуардо представляват съответно Испания и Хърватия заради новопридобито двойно гражданство.

Джердан Шакири, който отбеляза гол на Евро 2016, има мачове за националните отбори на Швейцария, Албания и Косово. Младата звезда на Бундеслигата - Леон Бейли, е от Ямайка. Но не е сигурен дали иска да играе за Ямайка.

Братя като Гранит и Тауланд Джака, Жером и Кевин-Принс Боатенг, се изправят един срещу друг на международната сцена, защото играят за различни държави.

"Светът се променя, имиграцията също. Има национални проблеми по целия свят... времето е благоприятно, за да потърсим решение, без да вредим на футбола", са думите на вицепрезидента на ФИФА Виктор Монталяни през 2017 г.

И докато държави стават все по-космополитни, футболните отбори не им отстъпват.

В Русия ще участва 32 национални отбора. Над 9% от футболистите са родени извън страна, за която играят.

Когато Иран се изправи срещу Мароко в първия мач в група Б, единайсеторката на африканския тим вероятно ще бъде съставена изцяло от футболисти, родени в Европа.

24-годишният Саман Годос е играч на "Йостерсунд". Той е голямата звезда на тима и има сериозна заслуга за изкачването му от дъното на таблицата в Швеция до елиминациите в Лига Европа.

Той е роден и израсъл в скандинавската страна и не познава друг живот, освен този край Балтийско море.

"Когато бях дете знамената на Швеция и Иран бяха закачени на стената над леглото ми. Не мислех за коя страна бих желал да играя, а за това да си намеря клуб", споделя нападателят в интервю за СИ ЕН ЕН.

Една от мечтите му се сбъдва в началото на 2017 г. Треньорът на шведския национален отбор Ян Андерсон го вика за контролите срещу Кот д'Ивоар и Словакия и той бележи гол още при първия си удар към вратата. По време на европейската одисея на "Йостерсунд", той се разписва и във вратите на далеч по-титулуваните "Галатасарай", "Атлетик" Билбао, ПАОК и... "Арсенал".

Качествата му събуждат небивал интерес. Вече бившият мениджър на "артилеристите" Арсен Венгер го определя като "чудесен играч както в технически, така и в тактически план". Отборите като "Уест Хем" и "Лестър" пък изпращат скаути на неговите мачове.

 

HAPPY NEW YEAR

A post shared by Saman Ghoddos (@saman.ghoddos) on

Но те не са единствените.

Родителите на Годос са от Ахваз - град в Иран. Факт, който не убягва на националния селекционер на азитската държава Карлош Кейрош.

Талантливият футболист все още няма официални мачове за Швеция и има правото да играе за Иран, въпреки че никога не е посещавал страната.

"Кейрош каза, че много харесва стила ми на игра и че ще бъда добро попълнение към тима".

Неочаквано, нападателят е изправен пред дилема. Трябва да реши дали се чувства повече швед или иранец.

"Това е едно много трудно решение. Обичам и двете държави", споделя още Годос.

След административни забавяния от страна на ФИФА, Швеция се опитва да спечели лоялността му, но в крайна сметка Иран печели битката.

Годос посещава Иран за първи път през септември 2017 г., за да се присъедини към новите си съотборници в националния тим и за да получи новия си паспорт.

В отбора го посрещат с отворени обятия. Вече има 7 мача и 1 гол срещу Панама.

На световното първенство в Русия Иран е в група с Португалия, Испания и Мароко. Въпреки тежкия жребий, нападателят вярва, че родината му може да поднесе изненада.

Подобен е случаят с Вилфрид Заха, само че играчът на "Кристъл Палас" няма да участва на Мондиала. 

Роден в Кот д'Ивоар, на 4-годишна възраст се мести със семейството и осемте си братя и сестри в Англия. През 2012 г. той споделя, че лоялността му е разделена на две - между родната му страна и Острова: "Когато настъпи моментът, ще направя своя избор".

Заха играе за националните отбори на Трите лъва до 19 и 21 години. Влиза в игра за мъжете в две приятелски срещи. Но през ноември 2016 г., след 4 години без мач за представителния тим, полузащитникът решава, че е време да се обърне към своята родина.

Английските медии обвиниха 24-годишния Заха в липса на търпение, а бившият защитник Дани Милс предположи, че той просто е направил по-лесната крачка.

Истината е, че Заха иска само да се чувства оценен.

"Сякаш бях отхвърлен от Англия. Четири години във футбола са доста дълго време, затова изобщо не съжалявам. Никой не се сети за мен. А от Кот д'Ивоар, въпреки че вече ги бях пренебрегнал, показаха, че вярват в мен."

Венсан Компани - 100% белгиец, 100% конгоанец.

Настоящият отбор на Белгия изобилства от таланти. Но малко са наясно с културните и езиковите различия между играчите на "червените дяволи". Докато някои говорят френски, други общуват на фламандски, но не всички футболисти са способни да ги разбират.

Венсан Компани е второ поколение имигрант. Говори свободно пет езика и е лидер в пълния смисъл на думата.

Защитникът е част от 23-мата играчи на Белгия, които ще представляват страната на Мондиала в Русия. Дори контузията, която получи в приятелския мач срещу Португалия на 2 юни, не му попречи да остане извън селекцията на Роберто Мартинес.

Шампионът на Англия с "Манчестър Сити" е роден в Брюксел в семейството на конгоанец и белгийка. Той вярва, че е привилегия да имаш правото да се бориш от името на две държави.

"Представлявам своето наследство. Чувствам се 100% белгиец и 100% конгоанец. Гордея се с този факт. Старая се да играя добре за Белгия и се надявам, че хората в Конго ще се гордеят с моите постижения", споделя той.

От десетилетие Компани е част от "Манчестър Сити". Той премина при "гражданите" след трансфер от "Хамбург" за 10 млн. евро.

За този период много скъпоструващи звезди преминаха през тима от Манчестър, а пет мениджъра си пробваха късмета край тъчлинията. Компани обаче си остава непоклатимата стена в състава на "Сити".