на живо

Михаил Антонио - от аматьорския футбол до националния отбор на Англия

26-годишният футболист на "Уест Хем" е изненадата в селекцията на Сам Алърдайс

Повиквателната на Михаил Антонио за националния отбор на Англия е награда за дългите години упорит труд и всеотдайност, твърди човекът, помогнал му да по пътя към върха - Стив Копъл. 

26-годишният Антонио е изненадата в тима на Сам Алърдайс за предстоящите световни квалификации. Миналото лято халфът премина в "Уест Хем" за сумата от 7 млн. паунда. За 12 месеца той реализира 9 гола, а през март отказа да се състезава за националния отбор на Ямайка заради амбицията си един ден да попадне в състава на Трите лъва.

Сърцата му игра не остана незабелязана от новия селекционер на Англия.

"Михаил е в изключителна форма. Той е невероятен атлет, притежава сериозен демараж и е отличен реализатор", казва за него Алърдайс.

Историята на Михаил Антонио е от типа „Джейми Варди” – тръгва от аматьорския футбол, за да стигне до голямата международната сцена.

Антонио започва кариерата си в „Туутинг енд Митчъм” - полупрофесионален лондонски клуб, който се състезава в осмото ниво на английския футбол.

Един от най-добрите мениджъри на Острова Били Смит забелязва таланта му и да го препоръча на добрия си приятел и наставник на „Рединг” Стив Копъл. Преди Антонио името на Смит е свързано с откриването на Иън Райт и Алън Пардю.

Михаил започва уверено футболната си кариера и още при първото си появяване в мъжкия тим на „Туутинг енд Митчъм” отбелязва хеттрик и вече никога не поглежда назад.

Нужни са му само още четири мача, за да убеди „кралете” да го купят за 10 000 паунда.

Бившият национал на Англия Копъл си спомня: „Присъствах на два негови мача и той определено показа качества, които го отличаваха от останалите. Именно различното у състезателите с аматьорски статут винаги ме е впечатлявало".

„Може и да прозвучи странно, но имаше нотка свежест и наивност в цялостното поведение на Михаил – на терена и извън него. Решихме да му дадем шанс, защото демонстрира желание за израстване, но не смеех да се нагърбя с прогнози за бъдещето", разказва Копъл.

"Спомням си колко скромен и тих беше при пристигането си в клуба. Никога не знаехме дали е в съблекалнята, защото все мълчеше, но създаваше усещането, че постоянно ни наблюдава и се учи. От тогава кариерата му се развива единствено в положителна насока. Всичко е благодарение на неговите дисциплина, всеотдайност и трудолюбивост".

По време на престоя си в „Рединг” Антонио пет пъти е преотстъпван под наем в различни отбори. Преминава през „Шефилд Уензди” и „Нотингам Форест” преди да се присъедини към „Уест Хем” миналото лято. 

„Той е добрият пример, че човек не трябва да спира да работи и да се развива след като е постигнал целта си. Да, в „Рединг” ние може би отворихме вратата за него, но заслугата за успеха му е изцяло негова".

"Михаил няма да се задоволи с една-единствена повиквателна за националния отбор. Убеден съм, че ще продължи да усъвършенства качествата си и ще заслужи постоянно си място в селекцията на Трите лъва”, завършва Стив Копъл.