на живо

Олимпийската мечта на Килиан Мбапе

Футболистът държи да има клауза в новия си договор, че ще може да участва на Игрите в Париж

Reuters

Къде ще играе Килиан Мбапе? Това е въпрос, който си задават повечето футболни фенове. Дали той ще остане в "Пари Сен Жермен" или най-накрая ще премине в "Реал" Мадрид? А може би друг клуб ще го изкуши?

Тези питания все още стоят без отговор. Но едно е ясно - през лятото на 2024 г. Килиан Мбапе ще играе в Париж!

Снимка: Reuters

22-годишният нападател мечтае от дете да играе на олимпийските игри. И иска да е сигурен, че няма да ги пропусне, когато родният му град е домакин. 

Майката на Мбапе - Файза Ламар, разкри преди дни пред изданието "Паризиен", че в новия договор на футболиста, било то с ПСЖ или с друг клуб, ще фигурира специална клауза, че той ще получи разрешение да бъде част от отбора на "петлите".

Снимка: Reuters

"Олимпийските игри пристигат в родния му град, а Килиан много иска да играе на тях с тима на Франция и да спечели златото", казва тя. 

Самият Мбапе многократно е заявявал, че се възхищава на най-важния спортен форум в света и мечтае да играе с националния си тим под петте преплетени кръга. 

Той имаше тази възможност за Игрите в Токио, но тогава от "Пари Сен Жермен" не разрешиха на футболистите си да отсъстват от предсезонната подготовка. 

"През 2012 г. гледах олимпийските игри в Лондон и осъзнах колко важни са те за цял свят. Те са върхът на спорта, свещеният граал, към който се стреми всеки спортист по време на цялата си кариера. И всеки трябва да ги преживее поне веднъж в живота си. Именно по време на Игрите може да доставиш най-много радост и емоции на феновете и на себе си. В олимпийското село можеш да изживееш уникални срещи и да натрупаш опит", разказва Мбапе пред "Екип".

"Когато гледах Игрите в Лондон, бях на 13. Спомням си, че с часове гледах състезанията. Нямах търпение да започнат, да видя баскетболния отбор на САЩ с Леброн Джеймс и Кобе Брайънт. Нямах търпение Юсейн Болт да ни пренесе на пистата за лека атлетика. Гледах как Неймар играе футбол и как Бразилия загуби на финала срещу Мексико. Помня колко разочарован беше той и как каза, че иска да спечели златото след 4 години в Рио де Жанейро, у дома. Тогава си казах, че и аз искам същото. Искам да съм част от Игрите в Париж. Искам да отпразнувам този спортен форум с моя град, с моята страна и то 100 години след последните олимпийски игри в Париж", добавя той.

Снимка: Reuters

Футболният турнир на олимпийските игри често е пренебрегван от големите звезди. Той се състои в една година с европейското първенство и повечето от тях предпочитат да си вземат почивка преди началото на сезона в клубния футбол.