на живо

От националния отбор по футзал до Висшата лига (ВИДЕО)

Необикновената история на Макс Килман

Никога не е твърде рано или прекалено късно да сбъднеш мечтата си. Нужни са труд, постоянство, вяра и малко късмет. Всички те описват отлично футболния път на Макс Килман от английския елитен "Уулвърхемптън".

Историята на 23-годишния централен защитник е необикновена, тъй като той е единственият с игрови минути на аматьорско ниво, но и във Висшата лига в рамките на един и същи сезон. Добавете към това постижение 25-те му мача за националния отбор на страната по футзал и кариерата на Килман е далеч от стандартна.

Приключението стартира от школата на "Фулъм", в която Килман постъпва на 9-годишна възраст. Продължава в академията на "Джилингам", след което е освободен и играе в долните дивизии - за "Уелинг Юнайтед", "Мейдънхед" и като преотстъпен в "Марлоу".

"Започнах с футзала на 14 години и ги съчетавах. Бях в залата във вторник и четвъртък. Футзалът ми помогна да развия техниката си и да намеря баланса, с който да мога да се наслаждавам на играта. Що се отнася до футбола - превключването между двете ме направи по-уверен с топка в крака, по-ориентиран за случващото се около мен и се научих да мисля и вземам решения по-бързо. Съветвам децата да се занимават с футзал. В Бразилия и Испания ги пращат в залата от малки, а това им помага.", казва Килман.

Бранителят обаче бе принуден да избира през лятото на 2018 г., когато от "Уулвърхемптън" го поканиха на проби. В крайна сметка "вълците" му предложиха договор в последния ден от трансферния прозорец.

"Във футбола понякога нещата се променят за кратко. Трябва да си на точното място в точното време. Ако искате да постигнете повече, просто трябва да не се отклонявате от мечтата си и да вярвате, че няма невъзможни неща.", споделя Макс.

Снимка: Getty Images

Килман е фен на "Челси", а негов идол - легендата и бивш капитан на лондончани Джон Тери.

"Не притежаваше особена скорост, но "четеше" играта отлично. Привлече вниманието ми и със самоотвержените си намеси.", разкрива защитникът.

Килман дебютира за "Уулвс" на 4 май 2019 г., влизайки като резерва в последната минута на двубоя срещу "Фулъм" у дома, спечелен от "вълците" с 1:0.

Бранителят получи повече възможности за изява през следващия сезон - три мача във Висшата лига (два като титуляр) и немалко минути в Лига Европа, където тимът стигна до четвъртфиналите.

Снимка: Getty Images

Въпреки че допусна само 58 гола в 59 срещи във всички турнири, "Уулвърхемптън" нямаше твърдо трио в центъра на защитата. Вдясно на капитана и национал на Англия Конър Коуди обикновено бе Уили Боли, вляво обаче мениджърът Нуно Ешпирито Санто опита различни варианти - Райън Бенет, Хесус Вайехо, Леандер Дендонкер, Ромен Саис.

Летният трансферен прозорец затвори, а тимът от Западен Мидлендс така и не привлече играч на този пост.

Стигаме до четвъртия кръг на настоящия сезон - домакинство на "Фулъм" (1:0), в което Килман изненадващо започна като титуляр и бе сред най-добрите на терена.

Впоследствие стана Играч на мача срещу "Лийдс", а снощното равенство 1:1 със "Саутхемптън" бе шестият пореден двубой за Килман в стартовата единайсеторка.

Снимка: Getty Images

"Понякога си казвам "Уау, аз съм във Висшата лига!" Винаги съм се стремял да работя здраво и да се възползвам от възможностите, които се откриват пред мен. Щастлив съм и искам да продължа да прогресирам.", споделя Килман, който удължи договора си с клуба до 2025 г.

Специалистите предричат на Макс бляскаво бъдеще, а защо не и да влезе в историята, записвайки мачове за "Трите лъва" и във футбола. Там Англия може да има сериозна конкуренция, тъй като Килман е с баща полуруснак и майка полуукраинка. Засега обаче е фокусиран върху изявите си с екипа на "Уулвс". А "вълците" разполагат с нестандартен защитник - 194-сантиметрова канара със силен ляв крак, притежаваща техниката на плеймейкър.