на живо

От счупен крак до полуфинал на Евро 2016 за осем седмици

Какво преживя уелският халф Джо Ледли, за да е част от историческия успех на страната си на Евро 2016

7 май – двубой от Висшата лига между Кристал Палас и Стоук Сити. Брадатият халф на домакините Джо Ледли влиза в игра в на полувремето на мястото на французина Йоан Кабай, за да подсили линията на полузащитата.

Малко след това обаче единоборство с небезизвестния "шотландски боец" в състава на Стоук Сити Чарли Адам изпраща Джо Ледли на земята със счупен ляв крак.

Уелският халф, който участва във всеки един мач на страната си в квалификациите за Евро 2016, е на път да пропусне мечтаните исторически дебютни еврофинали, до които остават само пет седмици.

„Когато усетих болката, си мислех, че имам проблем с прасеца или нещо подобно. Не предполагах, че съм счупил крак. Два дни по-късно обаче рентгеновата снимка показа фрактура и счупена кост. Казах си: „Това беше” и се разплаках. Бях се спукал от работа, но вече изглеждаше абсурдно да ме включат в състава за европейското първенство, който определяха след само три седмици. Тази мисъл не напускаше главата ми.”, разказва Ледли, цитиран от „Уелс Онлайн”.

Бившият играч на Селтик и Кардиф получава подкрепа от много свои колеги след травмата. Всички му казват, че той може да постигне немислимото и да се справи с тежката контузия само за месец.

Селекционерът на Уелс Крис Колман пък е притиснат до стената. Той осъзнава колко важен футболист е Ледли за отбора, но същевременно знае, че включването му в състава може да се окаже неоправдан риск.

„Говорих с Джо след контузията и той ми каза, че се чувства добре. Моля се, той да се оправи, защото заслужава да играе на Евро 2016. Дали да го включа в групата или не ще е едно от най-трудните ми решения”, заявява Крис Колман, цитиран от Би Би Си.

„Исках да съм част от историята, но не можех сам да си дам отговор на въпроса дали ще успея. Бях готов да опитам всичко!”, разказва още дългобрадият полузащитник на Кристал Палас.
Ледли започва петседмична програма с физиотерапевта и голям негов приятел Уейн Хенеси. Играчът всеки ден влиза в кислородна възстановителна машина, а след процедурите продължава с много упражнения във фитнеса. 

Всичко това дава заслужения резултат. Храбрият уелски халф не само попада в групата на Уелс за Евро 2016, а и е основен футболист в отбора, постигнал исторически успех.

Още в първия мач „Драконите” разбиват на пух и прах всички очаквания и постигат първа победа на европейско първенство с 2-1 над Словакия. Ледли записва 22 минути като резерва в Бордо и участва в головата атака за победното попадение.

Въпреки че носи допълнителен предпазен чорап на крака си, Ледли е категоричен, че може да излезе като титуляр срещу Англия – и го прави умело. Уелс губи с 1-2 от „трите лъва”, но продължава да вярва в мечтата си – излизане от групата на Евро 2016.

Още 76-минутна стабилна изява за Джо Ледли срещу Русия и 3-0 за Уелс в последния мач. Победа, която изпраща тима на първи осминафинал на европейско първенство в историята.

В него „драконите” побеждават Северна Ирландия с 1-0, гарантирайки си участие на четвъртфинал, а Джо Ледли е по-щастлив отвсякога, демонстрирайки завидни танцови умения. Кой човек би си казал, че това момче си е счупило крака преди няколко седмици?
1 юли – Уелс побеждава с 3-1 Белгия в Лил и се класира за полуфинал на европейското първенство. Джо Ледли излиза като титуляр и дава всичко от себе си в 78-те си минути на терена, а след мача отново се „раздава” още повече в танците в съблекалнята.

Щастието е изписано на иначе суровото лице на халфа, изстрадал толкова много, за да заслужи този момент. Предстои полуфинален мач с Португалия, а въпросът е един – ще видим ли отново танца на радостта от Джо Ледли.

Благодарение на характера си за общо осем седмици гръбнакът в халфовата линия на Уелс първо превъзмогна една от най-тежките контузии, а след това достойно зае мястото си там, където знае, че заслужава да бъде.