на живо

Проблемите с организацията в Рио нямат край

Понтонна платформа е отнесена от вълните

Reuters

Организаторите на олимпийските игри в Рио де Жанейро са преследвани от постоянни проблеми.

След позеленелия басейн за скокове във вода, дойдоха оплаквания от състезатели, че са закарани на грешно съоръжение и едва не изпуснали стартовете си, а вчера вълните отнесоха понтона за старта на маратонското плуване.

Въпреки многото вкаран хлор, зеления басейн си остана зелен. За да избегнат подобна цветова гама и в басейна за водна топка те започнаха да  го третират по същия начин. От това последваха оплаквания от състезателите по водна топка, които заявиха, че очите ги болят.

В крайна сметка организаторите решиха да предприемат кардинални мерки и да подменят водата в проблемния басейн. 

"Ще предприемем по-радикални мерки спрямо водата. Част от водата в басейна ще бъде подменена през нощта на събота срещу неделя", заяви говорителят на организационния комитет Марио Андрада, който очакваше нещата да се оправят още в сряда. Тоест тази сутрин Рио би трябвало да е осъмнал с басейни с изцяло сини процветки.

Част от състезателите по плуване едва са стигнали за своите стартове, тъй като са били закарани погрешно на стадиона за лека атлетика на другия край на града. Проблемът дошъл заради съкратените имена на съоръженията, които объркали шофьора.

Британската плувкиня Франческа Хоусол изрази недоволството си, тъй като беше една от пристигналите в последния момент на олимпийския басейн, съвсем малко преди началото на полуфиналите на 50 м свободен стил. "За съжаление тази нощ олимпийските игри трябва да бъде прекратени", заяви гневната Хоусол.

Снимка: Getty Images

Международната федерация направи промени в програмата, за да могат състезателите да загреят и да участват. Андрада заяви, че шофьорите вече са инструктирани да използват пълните имена на съоръженията, за да се избегнат бъдещи недоразумения.

Разпръсването на съоръженията из Рио де Жанейро беше критикувано от състезатели и фенове, тъй като прекарват часове в трафика. Андрада се оправда, че ако на са разпръснали залите, стадионите и басейните, нямало да се постигне ефектът от олимпийския дух.

Снимка: Getty Images

На всичко отгоре се наложи "извънредна" промяна на програмата в последния момент в плувните дисциплини. Оказа се, че понтонната платформа за старта на 10-километровия маратон е била отнесена от вълните.

"Имаме втора платформа, която да замени оригиналната. Ако и втората платформа има същия проблем, ще използваме друга система, за която се подготвяме в момента", коментира Андрада.

Тагове:

Рио 2016