на живо

ПСЖ - 691 млн. евро за шест години

Парижани са четвърти в Европа по похарчени пари за трансфери

Getty Images

През 2011 г. фирмата „Катар Инвестмънт Ауторити” придобива 70% от акциите на ПСЖ и за пет години прави клуба един от най-богатите в Европа. 

Големите инвестиции започват почти веднага, a началото е повече от обещаващо – парижани успяват да привлекат футболисти като Златан Ибрахимович, Единсон Кавани и Давид Луис. Успехите също не закъсняват. След почти 20-годишно прекъсване титлата в Лига 1 отново се завръща на „Парк де Пренс”.

ПСЖ се превръща в хегемон във Франция и вече четири години няма кой да свали тима от трона. Освен това към колекцията си парижани добавиха и една купа на Франция и две купи на лигата. Участието в елиминационната фаза на Шампионска лига пък далеч не е непознато за тях. Те достигнаха до три четвъртфинала в най-комерсиалния футболен турнир в света.

Снимка: Getty Images

Първите успешни трансфери след идването на новите собственици са Жереми Менез и Блез Матюиди, всеки за по 7 млн. евро, както и Кевин Гамейро за 10 млн. евро. След това бе привлечен Хавиер Пасторе от „Палермо” за 35 млн. евро. Именно тази сделка бе определяща за пътя, по който пое ПСЖ.

През 2012 г. Ибрахимович акостира на „Парк де Пренс” за 20 млн. евро, Тиаго Силва за 32 млн. евро и Езекиел Лавеци за 25 млн. евро. Година по-късно Кавани пристигна от „Наполи” за 55 млн. евро, а от клуба извадиха още 40 млн. евро за бразилския защитник на „Челси” Давис Луис.

Общата сума, платена за всички играчи, които дойдоха в отбора от 2010 г. до днес е 691 млн. евро, които са извадени предимно от джоба на катарските инвеститори. Това поставя ПСЖ на четвърто място в Европа по похарчени пари за трансфери. Преди френския шампион са само "Манчестър Сити", "Челси" и "Манчестър Юнайтед".

Да, клубът направи доста покупки, но не липсваха и разочарования, защото не е тайна, че целта пред тима си остава триумф в Шампионската лига.

Снимка: Getty Images

Поради тази причина през лятото бе уволнен Лоран Блан, който за три години начело на парижани спечели общо 11 трофея. През февруари договорът му бе удължен до 2018 г., но последва отпадането на 1/4-финалите в най-комерсиалния футболен турнир от "Манчестър Сити", което доведе до раздялата между двете страни.

Снимка: Getty Images

Собственикът на "Катар Инвестмънт Ауторити" шейх Тами и президентът на ПСЖ Насер Ал-Хелайфи дадоха ясно да се разбере, че ще продължат със сериозните инвестиции в тима. Но ако френският шампион иска да доминира по начин, по който го правят „Барселона” и „Реал” Мадрид, то пътят е само един и минава през титлата в Шампионската лига.