на живо

Румяна Нейкова с емоционален пост във "Фейсбук"

"Заедно можем да бъдем добри", призова последната олимпийска шампионка на България

България има точно 49 олимпийски шампиони. Уви, някои от тях вече не са между живите. За други от десетилетия не се чува нищо. Има и такива, които сами предпочитат да потънат в забвение.

Една голяма група обаче никога няма да осъзнае колко отговорно звучи "титлата" олимпийски шампион. Това е доживотна отговорност и дълг пред обществото.

Поне за 49-ата в златния списък, да бъде отговорна, да бъде пример и да е съвсем наясно, че човек тежи толкова на мястото си, колкото тежат думите му, никога не е било проблем. Защото цял живот тя излъчва достойнство, което в последно време взе да се намира единствено в Червената книга на изчезващите видове.

Румяна Нейкова – последната олимпийска шампионка на България, се превърна в първата измежду тези 49, написала нещо обикновено, но нещо силно в своята страница във "Фейсбук". Не много дълго, с прости изречения – така, че да стигне до душата на всеки, попаднал на поста ѝ.

"Изправени сме пред нещо, което не виждаме, не чуваме, не можем да го пипнем, а всъщност ни затваря в изолация, за да предпазим себе си, родителите си, нашите любими баба и дядо“, пише гребкинята, триумфирала на скиф на летните игри в Пекин 2008.

"Днес повече от всякога всеки един от нас трябва да бъде мотивиран, да иска от себе си да прави това, което е правил и досега, но в изключително тежки условия. Трябва да учите уроците си, да тренирате вкъщи, да се трудите“, призова голямата българска спортистка.

"Всеки от нас може да направи в хола си фитнес кът, трябва ви малко фантазия и много желание. Заедно можем да бъдем добри“, убедена е Нейкова, чието семейство също е поставено пред домашното изпитание.

Големият ѝ син Емил е сред големите надежди на родното гребане, а от седмици не се е качвал в лодка, защото клубът, който Румяна и Свилен Нейкови управляват – "Академик" също, както и всички останали у нас, просто е временно затворен заради пандемията от коронавируса.

Панчаревското езеро пустее, но думата на една велика шампионка е по-тежка от всякога. Единство и доброта. Ако не сте го разбрали досега от написаното от нея, то по-добре не се и опитвайте повече.

bTV призовава: останете си вкъщи!

Тагове: