на живо

Защо Усик, а не Кобрата

Украинецът има няколко предимства пред българина

Светът на професионалния бокс чака с притаен дъх последните дни на януари. До края на месеца световният шампион в тежка категория Антъни Джошуа трябва да реши срещу кого ще се качи на ринга в следващия си мач - Кубрат Пулев или Олександър Усик.

Ако избере Кобрата, британецът трябва да оваканти пояса на WBO, за който задължителен претендент е украинецът. Ако пък предпочете Усик, Джошуа ще се лиши от титлата на IBF, а българинът ще се боксира за нея със следващия в ранглистата - Адам Ковнацки.

Снимка: Getty Images

Преди няколко дни от щаба на Пулев обявиха, че мачът с Джошуа е сигурен и ще се проведе в Истанбул през месец май. В Англия обаче смятат, че шампионът все още не е взел решение и разпространиха снимки от среща между британеца, мениджъра му Еди Хърн и агента на Усик - Александър Красюк.

Всъщност уговарянето на мач между Джошуа и Усик би било далеч по-лесно, отколкото постигане на споразумение за двубой с Пулев, тъй като 33-годишният украинец е клиент на мениджърската агенция на Хърн - Matchroom boxing.

Правата на бившия абсолютен световен шампион в полутежка категория се държат от агенцията на Хърн и от промоутърската компания на братятa Виталий и Владимир Кличко - K2 Promotions.

Снимка: Twitter

Освен това Красюк е доста близък с агента на Джошуа и често е засичан в неговата компания на различни важни събития.

Усик дебютира в тежка категория едва миналата година, а може да стигне до мач за световната титла след само един мач - победа над Чаз Уидърспуун през октомври.

За сравнение, Кобрата трябваше да натрупа 20 мача при професионалистите преди да стигне до първия си двубой за световната титла - срещу Владимир Кличко през 2014-а.

Преди да смени категорията Усик, който е олимпийски шампион от Лондон 2012 г., записа 16 победи при полутежките, без да познава вкуса на загубата на професионалния ринг.

Снимка: Getty Images

През 2018 г. Усик стана абсолютен световен шампион с титлите на WBC, WBA, IBF и WBO в полутежка категория, повтаряйки постижението на Ивендър Холифийлд от 80-те години на миналия век.

Сега целта му е да спечели титлите и при най-тежките, тъй като до момента Холифийлд е единственият абсолютен световен шампион в двете категории - полутежка и тежка.

 
 
 
View this post on Instagram

Thank you for the experience, Champ! #usyk #wladimirklitschko #usyksportswear

A post shared by Usyk Aleksandr (@usykaa) on

В своя ъгъл Усик има подкрепата и опита на легендарните си сънародници Кличко. Определян от мнозина за тяхно протеже, амбициозният боксьор с обратен гард от време на време прави спаринги с Владимир Кличко, а братята винаги са готови да му помогнат с ценни съвети, свързани с подготовката и мачовете.

Те със сигурност ще са изключително доволни, ако Усик се изправи срещу Джошуа и защити честта на Украйна с още една световна титла.