на живо

Сашо Везенков: Моето момче надмина всички мечти, които имах като баща (ОБНОВЕНА + ВИДЕО)

Саша е българин и обича България, но Кипър е неговата втора родина, а в Гърция се чувства като у дома си, казва легендата на Балкан

Сашо Везенков: Моето момче надмина всички мечти, които имах като баща (ОБНОВЕНА + ВИДЕО)

Едва ли има по-горд и по-щастлив баща в момента в баскетболния свят от един български баша на име Сашо Везенков. Преди дни, в Каунас, неговият син Александър го накара да забрави за камерите и фотоапаратите и да плаче като малко дете.

Защото Александър Везенков покори Европа и бе коронясан за най-добрия играч в най-силното баскетболно клубно първенство в Европа – Евролигата.

Вчера същото това момче, което много се смущаваше дори докато приемаше наградата и овациите като MVP на редовния сезон (дни по-рано и като реализатор №1 на сезона – б.а.), възкръсна през второто полувреме на полуфинала срещу Монако и прати своя Олимпиакос на бленуван финал.

Саша надмина мечтите, които имах за него като баща. Не бих могъл да бъда по-горд с него. Всеки ден изпитвам неимоверна гордост от човека и от спортиста, в който той се превърна“, споделя Сашо Везенков, който присъства лично на церемонията по надграждането на сина си в Каунас, заедно със съпругата си Янка и с по-голямата си дъщеря Михаела.

Везенков-старши трудно сдържаше сълзите си.

„Винаги сме го учили да бъде скромен, да бъде здраво стъпил на земята, да уважава хората, да се труди много и никога да не търси грешките другаде, извън себе си. Искам само да бъде здрав, да остане все същото добро момче и да съхрани себе си от славата, която го връхлетя“, коментира Везенков-старши – трикратен шампион и три пъти носител на Купата на България с екипа на Балкан.

Неговото момче Александър Везенков мина през ада, за да покори Европа. Имаше дори моменти, в които съмненията, че той ще реализира огромния си талант, бяха налице. Още ненавършил 20, на 31-и юли 2015 г. Везенков-младши подписа 4-годишен договор с испанския гранд Барселона на стойност 2 млн. евро, а каталунците откупиха правата му от гръцкия Арис срещу 315 000 евро.

В Барселона обаче така и не му дадоха шанс да разкрие възможностите си.

„Трансферът му в Барселона се случи много, много рано в неговата кариера. Клубове като Реал Мадрид и като Барселона, а дори и като Олимпиакос и Панатинайкос, те нямат време да те чакат тепърва да ставаш играч от висока класа, те те искат готов, иначе машината те смазва“, разкрива Сашо Везенков и допълва:

„Когато се случи този трансфер, ние не бяхме готови. Нашето желание като семейство, което мисли и иска само най-доброто за своето дете, беше той да остане още една година в Арис. Такова беше и желанието на Саша.“

През лятото на 2018-а Александър Везенков става част от Олимпиакос. Пътят му през тези 5 години не беше лек, той се бори мъжки за всяка минута на игрището и доказа, че когато човек наистина вярва и не спира да работи, мечтите се случват.

„Не знам какво предстои. Единственото, което искам да кажа е едно огромно благодаря на Олимпиакос, на всички в този клуб, защото никой не е успял сам в този живот и в големия спорт.

За да успееш, ти трябва да бъдеш обичан, да бъдеш ценен, да бъдеш уважаван и да има кой да ти се довери, да ти подаде ръка, когато е най-трудно и да бъде търпелив към теб. Именно това направи Олимпиакос с моя син и това, което е той днес, е благодарение на изключителната подкрепа на клуба към него“, споделя Везенков-баща.

„Олимпиакос е велико нещо, велик клуб, с велики играчи, от които Саша имаше и има възможността да се учи всеки ден. Да делиш една съблекалня и едно игрище с едни от най-големите имена в баскетболния свят като Василис Спанулис, като Йоргос Принтезис, като Костас Папаниколау, като Костас Слукас, това е нещо уникално.

Не можем да преброим колко участия на Файнъл Фор имат всичките тези хора и колко трофея. Приказката на Олимпиакос започна около 10 години с тези личности, дори не искам да сметна на колко години беше тогава моят син, когато ги гледахме по телевизията и им се възхищавахме и той мечтаеше някой ден да бъде като тях“, добавя той.

Когато говорим за Везенков, особено на гърците, има една специална тема и тя е защо семейството не прие предложението на гръцката федерация той да облече фланелката на националния отбор на Гърция:

„До 2015 г. Саша живееше, учеше и тренираше в Кипър. Той израсна там, там беше цялото ни семейство, там беше и все още в значителна степен е построен живота на фамилията ни. Там са голяма част от приятелите му, сестра му е омъжена в Кипър, там се родиха внучетата ми и племенниците на Саша“, разказва таткото на настоящата суперзвезда в Евролигата.

„В същото време, трябва да е ясно на всички, че Саша е българин, ние сме българи и както той, така и ние много обичаме България, без значение през какви трудни години мина в края на 80-те години след комунизма и продължава да минава страната ни и в наши дни.

Тази тема дори не ми се коментира сега, но това, което всеки път казвам и сега ще повторя е, че Везенков е българин, който израсна в Кипър и има Кипър за свой роден дом и който се чувства прекрасно и като у дома си в Гърция“, казва още Сашо Везенков.

За да подкрепи "златното си дете" в Каунас от Кипър пристигна и Адонис Христу - първият треньор на българина в Никозия. Специалистът изгледа полуфинала на Олимпиакос срещу Монако в компанията на семейство Везенкови и пи бира в трибуните със сестрата на Александър - Михаела, която продължава и до днес да живее на Острова.