на живо

Защо Торонто Раптърс има нужда от Саша Везенков?

Сагата с българския баскетболист продължава

 

Къде ще играе Александър Везенков? Отговор на този въпрос все още няма! А може и да няма в следващите месеци, както обяви преди часове президентът на Торонто Раптърс Масаи Уджири

Едно е ясно - Саша иска в Олимпиакос, а канадският тим не дава! 

Защо? Отговорът идва от близкия до клуба сайт Raptorsrapture.com.

"За начало, Везенков има договор за 6,6 млн. долара през този сезон, с опция за удължаване за следващия за 6,9 млн. долара. Раптърс нямат причина да сне откажат от него и да блокират тези пари в сметките си.

Снимка: Lap.bg

При това от Раптърс се нуждаят от Везенков. Те значително подобриха играта в задно поле, но все още в нападение има върху какво да се работи", пишат от сайта. 

 

Там уточняват, че именно българският баскетболист остане единственият, който може да играе като леко крило след промените в състава. 

Снимка: Lap.bg

"Уменията му също са много интригуващи и ще паснат на отбор с толкова плеймейкъри", казва анализът, като хвали отскока и уменията на Везенков да се движи без топка по паркета. 

"Има логика Раптърс да искат играч, който може да се впише и да подобри системата им на игра в дългосрочен план. Някой, с който може да преподпишат след две години. Но планът им ще бъде провален, ако не убедят Везенков да остане в НБА и да изпълни договора си"

 

От сайта припомнят, че Спортист номер 1 на България дебютира в Лигата на извънземните през миналия сезон като част от Сакраменто Кингс. Везенков обаче не получи шанс да покаже потенциала си. Родният баскетболист взе участие в 42 мача през миналия сезон, в които записа средно по 5,4 точки и 2,3 борби. Той отсъства дълго време заради контузия в глезена. Той така и не спечели доверието на треньора Майк Браун.

Тогава дойде трансферът в Торонто Раптърс. Българинът бе част от сделка по размяна на играчи.

"Везенков изглежда напълно разочарован от НБА и иска да се върне в Европа. Може би това се дължи само на лошият опит на терена, може би е свързано с това, че е далеч от родината му България, може би е комбинация от много фактори", пишат от Raptorsrapture.com.

 

За Везенков Олимпиакос е позната територия. Той бе част от тима от 2018 до 2023 г., като в последния си сезон игра финал в Евролигата и стана най-полезен играч на турнира. Със сигурност в гръцкия тим го боготворят!

За това свидетелства и отношението на ръководството. Представители на Олимпиакос дойдоха на крака в София, за да го убедят да се завърне, а след тази среща в авторитетни гръцки медии се появи информацията, че двете страни са постигнали съгласие за договор за 5 години на стойност 20 млн. евро. 

В последните дни медиите в южната ни съседка съобщават, че Везенков остава най-голямата цел на тима и от там правят всичко възможно да си го върнат. 

Проблемът е, че българският баскетболист не може просто да си тръгне от Раптърс заради тези 6,6 млн. долара. Те трябва да бъдат платени от някой, за да може той да се превърне в свободен агент.