на живо

Епизод 5: Звезди посред бял ден (ВИДЕО)

Легендите на световния футбол говорят пред bTV за "Мача на надеждата"

Епизод 5: Звезди посред бял ден (ВИДЕО)
 

Днес, на 6 септември в София звезди ще има не само над небето през нощта, но и през деня.

Заради благотворителния мач на Стилиян Петров десетки знаменитости ще бъдат на Националния стадион "Васил Левски". Играчи, които са вдигали публиката на крака безброй пъти, само след няколко часа ще направят същото и с българските фенове.

Пред нашата камера се спряха част от знаменитостите, които ще участват в "Мача на надеждата", който ще ви покажем пряко в ефира на bTV Action и на btvsport от 16:00. Сред тях има шампиони, носители на Шампионската лига, рекордьори във Висшата лига и в своите страни.

Първи в отбраната селекция е Хенрик Ларсон. Един от кошмарите за България заради головете си с националния отбор на Швеция. Съотборник със Стилиян в Селтик. Участник на 3 световни първенства.

"Тук сме заради Стилиян и за фондацията му. Той прави нещо много хубаво. Когато получих поканата да участвам, се поколебах малко, но не заради Стилиян, а просто защото тялото ми не се чувства както преди.

Не съм играл футбол от около 6 години, но когато той ме покани, обещах да опитам. С него все още сме приятели, говорим си понякога по телефона или в социалните мрежи. Той е страхотен човек с огромно сърце. Благословен съм да имам приятел като него. Радвах се да играя със Стилиян.

Когато дойде в Селтик, той още не знаеше английски, но го научи много бързо. Националността няма значение, когато си в един отбор с някого.

Посланието ми към всички, които се борят с тежки заболявания, е да продължават да вярват и да се борят, защото само това е начинът да успеят да се излекуват. Надявам се, че мачове като този помагат в борбата да се пребори тази коварна болест. Не съм сигурен дали изобщо ще стигна до наказателното поле, но ако успея да вкарам, ще измисля подобаваща радост", споделя с усмивка шведът.

Шампион с отбора на Арсенал в сезона, станал известен с прозвището "Непобедимите". Вдига титлата от Висшата лига и с Манчестър Сити, а след това е шампион и със Селтик. Гордее се с Купата на африканските нации с Кот д'Ивоар през 2015. Коло Туре.

"Стилиян ми е много добър приятел. Той ми е като брат. Познавам го много добре и когато ми каза за "Мача на надеждата", много се зарадвах и веднага се съгласих да подкрепя каузата. Също така имам възможността да се видя с много стари приятели. Преди малко дори се засякохме с Рой Кийн.

Когато за първи път срещнах Стилиян, той все още беше футболист и беше наистина много добър в техническо и тактическо отношение, със страхотен поглед върху играта. Полузащитник, който умее да бележи голове. И наистина много го уважавам. Освен това, той е страхотен човек. Имах възможността да го опозная покрай програмата Master for International Players. Приятелски настроен към всички, човек, който умее да обединява хората. Много ми харесва отношението му към останалите.

Ще дам всичко от себе си на терена. Това е благотворителен мач, ще се постараем да зарадваме хората. Да покажем качествен футбол. Най-важната е връзката, която ще установим с феновете. Качил съм някой и друг килограм. След края на кариерата си, бившите играчи губят формата си, но не и тактическите си познания и технически умения.