на живо

Илия Груев пред bTV: Стилиян беше шефът на терена (ВИДЕО)

Мои приятели от Германия си купиха билети за "Мача на надеждата", разкри бившият национал

Илия Груев пред bTV: Стилиян беше шефът на терена (ВИДЕО)

Той може да говори за Стилиян Петров без да спира. И му е приятно. И се гордее, че го познава. Казва, че за бившия капитан на националния отбор, че е бил шефът на терена. Мъжкар, обичащ футбола и живота.

"За мен е голяма чест и изключително удоволствие да съм част от тази инициатива. Много хора откликнаха на нея. Това се прави за първи път в България, поздравления за Стилиян Петров, неговия екип и фондация.

Мисля, че сте стане голям празник. Това е една благородна инициатива, която може да подпомогне хората, които са в тежко състояние и най-вече да им даде чувството, че не са сами", каза в студиото на подкаста на bTV "За спорта без клишета" бившият национал и помощник-треньор на България Илия Груев.

"Видях кадри от българските терени и подкрепата за Петър Хубчев в последните дни, което много ме зарадва. Ние първо сме хора, а след това съперници. Трябва да отдадем заслуженото на тези хора", допълни 53-годишният Груев.

Кариера му минава през България, Турция и Германия, като играе за Локомотив София, Левски, Нефтохимик и Монтана, след което следват два сезона в Турция с екипа на Алтай, а след 2000 г. се премества в Германия, където за 6 години играе за Дуисбург, Юрдинген и Рот Вайс Ерфурт.

"Когато чуеш лошата новина, в първия момент ти става мъчно и тежко. Винаги сме имали честни отношения със Стилиян. Преди дни се чухме с Хубчев.

Казах му: "Винаги когато имаш нужда да поговорим, съм насреща." Това за мен е най-важното. Моралната подкрепа. Нещата стават по-лесни, въпреки че ситуацията е сложна. Всеки в такъв момент би помогнал, но защо се сещаме само в такъв момент?", пита двукратният носител на Купата на ПФЛ с Нефтохимик (1996 и 1997 г.).

А, ето какво си спомня от първата среща със Стилиян Петров.

"Запознах се с него в Монтана. Говорим за сезон 1995/96. Аз се прибрах от Турция. Разминахме се с Левски и отидох в Монтана, треньор беше Митко Алексиев. Един месец само тренирах, след като ми се забави "жълтата карта". Отборът тогава беше много сериозен. Игра финал за Купата на лигата.

Би ЦСКА в София, ако не се лъжа. С нас тренираха няколко юноши, един от тях беше 17-18-годишният Стенли. Алексиев каза, че вижда в него добра перспектива. Оставаше с мен след тренировките.

Искаше да се учи и да тренира. Питаше ме какво може да направим двамата. Възпитан, с обноски и поведение. В един мач играхме заедно - за Купата с Черно море в Монтана.

Стилиян започна титуляр. Преди мача идва при мен един човек: "Здравей, аз съм бащата на Стилиян Петров, днес ще играете двамата, моля те помагай му, не му се карай..." Няма да я забравя тази случка. Баща му сигурно я помни. Бихме с 1:0.

Той направи много силен мач. Още тогава показваше качества на голям футболист. Зимата аз преминах в Нефтохимик, а той заигра на моето място, а след това отиде в ЦСКА".

Не подминаваме и темата за националния отбор. Илия Груев е категоричен, че селекцията трябва да бъде гордост за всяка нация.

"И синът ми да не играе, пак ще бъда фен на този отбор. Имаме проблем с всички социалния медии, асоциални медии, както казва мой приятел. Непрекъснато се коментира, пише се... По наше време имахме по-голямо спокойствие. Беше някак чисто, ясно, по-затворено. Вярата ще се върне, когато започне да има резултати. Не предполагах, че човек като Младен Кръстаич ще реже до дъно - само с млади момчета, които още нямат необходимия опит, но имат мотивация да играят за националния отбор. Първите 4 мача не ги загуби.

Трябва да им се даде време да се развиват и да израстват в клубните си отбори. Тука идваш за седмица, ставаш и заминаваш. Работата се върши по клубовете. Но тук се вижда концепция - доверие и реална преценка на възможностите ни, играем, падаме, но това е пътят, ние сме зад тях", категоричен е Груев.

В края на 2010 г. той влезе в треньорския щаб на Лотар Матеус начело на националния отбор на България.

След като германецът е освободен от поста на национален селекционер, Груев се върна в Германия, където бе помощник в Дуисбург и Кайзерслаутерн.

Завършваме с надежда. С "Мача на надеждата".

"Когато станах помощник на Лотар Матеус, Стилиян беше лидер на този отбор. Бербатов вече се беше отказал. И беше много лесно през него да прокарваме идеите, които имахме. Страхотен е! Винаги сме се радвали на честни отношения. Някой път просто е нужно да вдигнеш слушалката и да кажеш: "Как си?, Как я караш?"

Такива като Стилиян трябват във всеки отбор. Той бе Шефа в отбора", признателен е Илия, споделяйки, че двама негови приятели от Германия са си купили билети онлайн за утрешния "Мач на надеждата". Няма да бъдат в София. Просто ще подкрепят каузата...

Груев завършва интервюто с думите "Надеждата умира последна", а ние си позволяваме да допълним: Тя не умира! Тук е! Държи на ръката, стиска ни за гърлото, но винаги с нас! Така ще бъде и утре в "Мача на надеждата".

Всичко най-интересно за "Мача на надеждата" може да откриете - ТУК.