на живо

Илиан Стоянов пред bTV: Левски е добре благодарение на Мъри (ВИДЕО)

„Мачът на надеждата“ е кауза! Ако напълним стадиона, ще съм най-щастливият, каза Коловати

Илиан Стоянов пред bTV: Левски е добре благодарение на Мъри (ВИДЕО)

"Мачът на надеждата" не е просто футболна среща на световни суперзвезди, а кауза. Това припомни един от участниците в благотворителното шоу Илиан Стоянов-Коловати при гостуването си в подкаста "За спорта без клишета". Той отправи апел към хората да напълнят стадиона на 6 септемри, за да може да се помогне на повече борещи се с онкологични заболявания.

Стоянов коментира и любимия си Левски, чийто екип носи между 2000 и 2005 г. Според Коловати, заслугата за възхода на "сините" е на бившия им треньор Станимир Стоилов, а в момента лаврите обират други.

"За първи път се прави такова събитие в България. Похвално за Стилиян. За жалост, дочувам, че продажбата на билети не върви. Имам един апел към всички фенове - не само ултрасите на отборите, но и обикновените хора. Поне в деня на мача, ако напълним стадиона, ще съм най-щастливият човек! Това е една кауза за спасяването на човешки животи.", заяви Коловати.

"Тук не става въпрос, че са дошли световни суперзвезди. Важна е каузата, заради която сме тук всички. Апелът ми е, ако може, да се напълни стадионът, за да помогнем на повече хора. Каузата е най-важна. Явно хората не могат да го разберат."

"Стилиян ми се обади, може би през март беше. Аз му казах веднага "Да, идвам със сигурност". Без значение дали ще трябва да преправям моята програма. С него се познаваме от дълги години - още от младежкия национален отбор. Заедно влязохме и в мъжкия, Херо ни взе. По лагери сме били много в една и съща стая. Хора като него рядко се намират. Не само като човек, но и като приятел - готов да помогне на всички, ако може. Той има вродени качества на лидер. Такъв не ставаш, такъв се раждаш. Това много му помага. Лъчезарен човек е, винаги усмихнат. Където и да е играе, навсякъде си е спечелил доверие."

"Аз съм готов за двубоя. Даже, ако другите не могат, ще играя 90 минути. Няма проблеми. Поддържам форма, тренирам доста. Но ще се види на мача."

Стоянов стана шампион на България с Левски два пъти - през 2001 и 2002 г, спечели и три пъти Купата на България със столичния гранд - през 2002, 2003 и 2005 г.

"Имах много хубави години в Левски. Силен отбор. Все нещо не ни достигаше в евротурнирите. Два-три пъти имахме шанс да влезем още тогава в Шампионската лига. Все нещо малко не ни достигаше. Иначе и атмосфера, и фенове. Просто който не е минал оттам не знае какво, не може да се обясни с думи. Трябва да си бил вътре, за да знаеш."

"Аз си следя Левски като фен, обичам го от малък. Моята стая е била облепена с плакати на Гиби, на Сираков, на Велев, на Спасов. Знаех всичките ветерани. Бил съм в Левски 5 години, не ми е безличен, но аз се изказвам винаги като фен. Никога не съм търсил пост в Левски, живея от 19 години в Япония. Не мога да си оставя бизнеса там и да се върна."

"Сега Левски е горе-долу добре. Благодарение на Станимир Стоилов, няма какво да си кривим душата. Ако не беше дошъл Мъри преди две години, ако не ги беше селектирал тези футболисти. Беше хаос в Левски, но Мъри дойде и без много пари взе точните играчи, отборът се обиграва 2 години и сега лаврите ги обират други. Но това не може да е вечно така. Има си период, в който пак ще трябва да се правят промени. Тук трябват и знания.", коментира Стоянов.

Всичко най-интересно за "Мача на надеждата" може да намерите - ТУК.