на живо

Наказват Кристиано Роналдо за сблъсъка с Франция?

Звездата на Португалия може да изгори заради непозволена реклама

Facebook/Instagram
 

Кристиано Роналдо рискува наказание на Евро 2024. Причината не е грубо нарушение или неуважителен жест, а... непозволена реклама.

39-годишната звезда на Португалия прави слаб турнир дотук, като не успя да се разпише и в четирите досегашни мача. Той пропусна дузпа в осминафинала срещу Словения, а тимът се измъкна ялови след 120 минути именно с изпълнение на дузпи.

Ситуацията за легендата на Манчестър Юнайтед и Реал Мадрид обаче може да се влоши още повече. Той може да пропусне четвъртфинала срещу Франция заради партньорството си с фитнес компанията WHOOP.

Тя публикува диаграмата с пулса на Кристиано от мача със Словения във вторник. А експертът в глобалното спонсорство Рикардо Форт е категоричен, че това е пример за прикрит маркетинг - когато дадена компания опитва да свърже свой продукт или услуга със събитие, което вече има официални спонсори.

Преди време бившият нападател на Арсенал Никлас Бендтнер наруши тези правила, като отпразнува гол за Дания на Евро 2012 и показа бельото си Paddy Power. Той получи наказание от един мач и глоба от 100 000 евро.

Форт смята, че Роналдо трябва да бъде санкциониран по същия регламент. "Диаграмата е от мач, организиран от УЕФА. Използват се имената на двата национални отбора. Компанията намеква за връзка със събитието и това е незаконно."

WHOOP проектира различни устройства, които проследяват пулса, спортните постижения и качеството на съня. Данните показват, че Роналдо е овладял пулса си, преди да вкара първата от трите дузпи за Португалия. При решаващия удар на Бернардо Силва обаче пулсът му скача до 180 удара в минута.