на живо

Кървящият старомоден "Унион" и приказката за Бундеслигата

"Унион" Берлин потегля с феновете си на ново вълнуващо приключение

"Унион" Берлин ще играе в Бундеслигата за първи път в своята 53-годишна история. След 2:2 в първия мач срещу "Щутгарт", "железните" стигнаха до 0:0 във втората среща и влязоха сред най-добрите 18 за сметка на "швабите".

Снимка: Reuters

Ако Бундеслигата олицетворява една ново и непознато приключение за столичния тим, то "Унион" от своя страна обещава да бъде едно ново и уникално "старомодно" попълнение в елитния ешалон. И смята да остави отпечатък!

Снимка: Reuters

"Унион" винаги е бил малко различен, малко странен клуб. Основан в настоящия си вид през 1966 г., той се противопоставя напълно на убежденията на градските си съперници от "Динамо" Берлин, които под опеката на безмилостния шеф на тайната полиция Щази Ерик Миелке печелят 10 поредни титли на Източна Германия между 1979-а и 1989-а.

"Унион" от друга страна никога не завършва по-напред от седмото място, докато лъкатуши между двете топ дивизии на Източна Германия.

Снимка: Reuters

Въпреки че също е част от спортната система на ГДР и един от 11-те спонсорирани футболни клуба, той привлича различна група фенове. Такива, които са против системата и дават воля на презрението си към нея благодарение на анонимността на тълпата.

"Разбира се, имаше политически аспект, защото "Динамо" бяха свързани с Щази, което не се харесваше на много хора." - споделя пред "Дойче Веле" дългогодишният фен на "Унион" и ръководител на отдела по комуникации на тима Кристиан Арбайт относно взаимоотношенията между двата берлински клуба - "Но преди всичко това беше едно футболно съперничество. Беше място за алтернативна култура. Място за индивидуализъм и свобода", добавя Арбайт.

Снимка: Reuters

"Унион" прекарва по-голямата част от следващите 20 години закотвен в четвърта дивизия, въпреки че през 2001-а стига до финал за Купата на Германия и изненадващо се класира за втория предварителен кръг за Купата на УЕФА, където отпада от "Литекс". Треньор на "железните" при тези два сериозни успеха е Георги Василев-Гочето.

Според Себастиан Фиебрих, автор на фен блог и подкаст, повратната точка в историята на "Унион" е назначаването на Дирк Цинглер за президент на клуба през 2004 г. 

Снимка: Reuters

При Цинглер отборът става по-стабилен, печели промоция във Втора Бундеслига, където играе от 2009-а до 27 май 2019 г.

Феновете на тима прекарват доброволно повече от 140 000 часа в реновиране на стадиона, за да го приведат във вид, достоен за получаването на лиценз през 2008 г. Четири години по-рано запалянковците събират пари за клуба чрез даряване на кръв и така го спасяват от банкрут. Кампанията си има и име - "Кървим за "Унион".

Има планове за увеличаване на капацитета на "Стадиона на старото лесничейство" (Stadion an der Alten Försterei) до 37 хиляди, включително и 8 000 места за правостоящи, с които клубът да остане верен на традициите.

Снимка: Reuters

"Нашата идентичност не означава, че не сме комерсиални. Разбира се, че сме. Това е футболът. С парите от спонсорите плащаме заплатите на футболистите и правим бизнес. Иначе не можем да оцелеем", добавя Фиебрих.

Когато има футболни мачове спокойното берлинско предградие Кьопеник се потапя в еуфория и екстаз - 22-хилядна "червено-бяла" армия атакува стадиона и създава незабравима атмосфера. По време на мачовете за феновете съществува само футболът. Няма шоу-програми на полувремето, няма музика при отбелязване на гол, няма светлинно шоу, звънци и свирки - само традиционен футбол без разсейващите елементи на модерния такъв.

Снимка: Reuters

Резултатът от този "традиционализъм" е изграждането на една общност, а не просто клуб. И "Унион" Берлин няма търпение да запознае Бундеслигата с всички свои "старомодни" черти.

"Унион" е като семейство. Сигурен съм, че всеки клуб смята така, но "Унион" е различен", категоричен е Фиебрих - "Ние можем да повлияем добре на Бундеслигата. Много хора остават с впечатлението, че тя губи от това, което я прави специална".

Снимка: Reuters

Със спечелването на промоцията "Унион" се превърна в едва третия отбор от долната дивизия, който печели плейоф срещу 16-ия в елита от промяната на първенството преди десетилетие - и първият от 2012 г.

"Унион" става 56-ият тим, който ще запише участие в Бундеслигата, а Берлин ще е единственият германски град с два тима в елита през сезон 2019/20.