на живо

"Лъвовете" отново прекършиха "лалетата" на "Васил Левски" (ГАЛЕРИЯ)

България победи Холандия, Спас Делев герой

Националният отбор на България по футбол записа една от най-гръмките си победи в последните две десетилетия.

"Лъвовете" се наложиха с 2:0 над силния тим на Холандия в квалификация за Мондиал 2018. Героят на вечерта беше крилото на полския "Погон" Спас Делев, който отбеляза и двете попаденията.

Двубоят на "Васил Левски" започна с битка в центъра на терена. В 5' обаче дебютантът в състава на гостите - 17-годишният Матайс Де Лигт допусна груба грешка и позволи на нисичкия Спас Делев да овладее едно балонно центриране. Бившият играч на ЦСКА и "Берое" се възполза и с лекотa преодоля стража Йероен Зут - 1:0.

Холандците бяха шокирани от ранното попадение и не успяваха да организират опасни атаки. Вместо това в 20' Спас Делев наказа нова грешка на Де Лигт и с удар от границата на наказателното поле попари "лалетата" за втори път.

След като поведе с 2:0 тимът на Петър Хубчев се прибра в своята половина, разчитайки предимно на контраатаки. Холандците нямаха идеи как да създадат нещо по-опасно пред българската врата. Опитите им да търсят тарана Бас Дост с балонни центрирания бяха неуспешни. 

Все пак малко преди почивката именно пред голмайстора на португалския "Спортинг" Лисабон се откри страхотна възможност да намали изоставането на "лалетата". Дейви Клаасен стигна до една наглед безнадеждна топка и успя да я върне към Дост, който обаче не съумя да намери очертанията на вратата от 5 м.

Така "трикольорите" се оттеглиха на почивката с комфортен аванс.

Холандия започна второто полувреме с две промени в своята единайсеторка. Жоржиньо Вайналдум седна на пейка, а в игра се появи опитният Уесли Снайдер. Грешникът Матайс Де Лигт пък отстъпи своето място на Уесли Хут.

Промените не дадоха резултат веднага, но в 62' именно влезлият като резерва Снайдер намери отлично Дост в наказателното поле. Таранът свали към влизащия на скорост в пеналта Дейви Клаасен, но изстрелът на капитана на "Аякс" беше отразен от стража Николай Михайлов.

До края на срещата Холандия не съумя да създаде нищо опасно пред българската врата. Възпитаниците на Дани Блинд продължиха да търсят тарана Дост с балонни центрирания, които не представляваха проблем за родната отбрана.

Така България победи един от фаворитите в тази група "А" на световните квалификации в зона Европа. Интересното е, че "трикольорите" нямат поражение от Холандия в София.

Стартови състави

БългарияНиколай Михайлов, Страхил Попов, Васил Божиков, Борислав Чорбаджийски, Петър Занев, Симеон Славчев, Георги Костадинов, Станислав Манолев, Александър Тонев, Ивелин Попов, Спас Делев

Холандия: Йерун Зут; Рик Карсдорп, Матийс Де Лигт, Мартинс Инди, Дейли Блинд; Кевин Стротман, Куинси Промес, Жоржиньо Вайналдум; Дейви Клаасен, Бас Дост, Ариен Робен

В другите две срещи Франция очаквано надигра аутсайдера Люксембург с 3:1. По-рано тази вечер Швеция пък разби Беларус с 4:0. 

Лидер продължава да бъде Франция с актив от 13 точки, три повече от втория Швеция. България вече заема третото място с 9 точки. 

Тагове:

@