на живо

Как бащата на емблематичен гейминг герой едва отърва затвора? (ВИДЕО)

И защо сметките на японеца Юджи Нака се оказаха без кръчмар?

Как бащата на емблематичен гейминг герой едва отърва затвора? (ВИДЕО)

Юджи Нака – бащата на емблематичния платформър герой Sonic The Hedgehog, беше осъден на 2 години и половина затвор, заради участието си в схема за търговия с вътрешна информация, която датира от 2020 г.

Освен това, създателят на едно от най-популярните лица в гейминга, е глобен с $1,2 млн.

Според медиите в Япония, Нака обаче няма да изтърпи ефективна присъда и няма да се стигне до негово влизане зад решетките.

Той е постигнал споразумение със съда да му бъде наложена 4-годишна пробация. От него се изисква да спазва законите в родината си и да не допусне друго нарушение поне до лятото на 2027 г.

Смекчаващо вината му обстоятелство в съда се е оказало и силното му разкаяние за извършеното престъпление.

57-годишният Юджи Нака е арестуван два пъти по обвинения в търговия с вътрешна информация: първо през ноември миналата година, а след това и през декември.

При първия арест обвиненията са за участие в схема за закупуване на акции в разработчика Aiming в началото на 2020-а въз основа на вътрешна информация, че ще се разработва Dragon Quest Tact – мобилно заглавие.

Проектът на Square Wnixи партньорството с Aiming обаче не са публични по това време, а в същото това време пък Нака работи в Square Enix върху злополучния платформинг Balan Wonderworld.

Впоследствие Нака е обвинен и че заедно с друг служител на Square Enix и негов сънародник – Тайсуке Сазаки, са действали преди сътрудничеството да бъде оповестено публично.

Твърди се, че двамата мъже са направили „стотици милиони йени“ в сделката ($1 млн. се равнява на 140 млн. японски йени – б.р.).

Звездата на Юджи Нака изгрява в началото на 90-те години на миналия век.

Тогава той създава талисмана на Sega, Sonic the Hedgehog. През 2006-а талантливият дизайнер напуска Sega и започва да работи самостоятелно. Това продължава до 2018-а, когато японецът става част от Square Enix. Именно там той си партнира с Ошима, за да разработи Balan Wonderland.

Разривът между компанията и него настъпва много преди арестите.

В интервю през април 2022 г. Нака споделя, че е бил отстранен от разработката на Balan Wonderland половин година пред официалния старт на играта през 2021-а и че е завел дело срещу работодателите си от Square Enix.

Детайли около скандала разкрива японският новинарски сайт FNN.

Според него, Юджи Нака е бил арестуван за първи път на 17 ноември 2022 г., като е обвинен в нарушаване на Закона за Финансовите Инструменти и Борсите от 2006 г.

Нака е закупил около 10,000 акции на разработчика Aiming за общо 2.8 млн. йени (почти $30,000).

Спекулациите са, че той се е надявал, че ще спечели милиони тогава, когато акциите скочат драстично. Има и други двама арестувани по същото време с него: Тайсуке Сазаки и Фумиаки Сузуки, също с подобни обвинения.

Нака работи за Sega от 1984 г. до 2006 г. и  е важна фигура в стартирането на известния франчайз Sonic. След напускането си, той финансира Prope Ltd. - нова компания за видеоигри, която се фокусира върху телефонните игри.

Япония има много прости правила спрямо търговия с вътрешна информация.

Японското холдингово дружество, Japan Exchange Group, пусна кратък документ обяснявайки какъв а контролът за търговия с вътрешна информация в Япония. Артикул 166 от Закон за Финансовите Инструменти и Борсите обяснява че:

"Никой корпоративен вътрешен човек на дружество, регистрирано на фондовата борса и т.н., който е получил, при определените обстоятелства, знание за непублични съществени факти, няма да търгува с определени ценни книжа и т.н. на регистрираното дружество и т.н., докато и освен ако такива съществени факти не бъдат направени публични."