на живо

Fallout 2: Странният апокалипсис (ВИДЕО)

Въпреки критиките и финансовите проблеми, продължението на уникалната игра се оказа запомнящо се

За феновете на компютърните игри е повече от ясно, че първият Fallout беше критичен, но със завиден комерсиален успех. Затова беше и въпрос на време да бъде пуснато продължение на играта. Въпреки че Fallout 2 първоначално беше добре приета, много хардкор фенове останаха разочаровани.

По това време, издателят на Fallout - Interplay, беше известно име в гейминг индустрията.

Компанията се добра до поредица ценни лицензи: Dungeons and Dragons, Star Trek, като дори успя да направи няколко игри на Дж.Р. Толкин.

Interplay имаха пръст и в други ретро класики като играта за борба с автомобили Camaggedon, лиценза на Nintendo, Mario, както и филмови лицензи като Waterworld. Всичко вървеше добре за издателя, но през 1998 г., компанията навлезе във финансова криза.

Тук може да изгледате кратко видео, посветено на продължението на Fallout:

Също през 1998 г. видяхме пускането на хитови видеоигри за домашни конзоли:

Resident Evil 2, Tekken 3, Castlevania: Symphony of the Night, Metal Gear Solid, Turok 2: Seeds of Evil, Oddworld: Abe's Exoddus, The Legend of Zelda: Ocarina of Time и Tomb Raider 3.

Тази конзоли не бяха единствената форма хардуер да получи класики.

За PC потребителите през 1998 г. имаше StarCraft, Unreal, Tom Clancy's Rainbow Six, Delta Force, Thief: The Dark Project и Half-Life. Да, Half-Life.

Нещото, което създаде цяло поколение PC геймъри.

Interplay се бореше срещу сериозна конкуренция през 1998 г. от страната конзоли и компютри.

В статия от PCGamesN, написана от Ед Смит, режисьорът на Fallout 2 Феъргъс Уркхарт  разкрива, че играта всъщност е била в производство преди Fallout 1 да влезе на пазара.

Когато пуснаха Fallout 1 екипът зад втората игра направи добър материал, но с трудностите на Interplay, играта е трябвало да бъде завършена в рамките на 9 месеца. За да станат нещата още по-трудни, Тим Кейн, един от оригиналните създатели на Fallout, се раздели с Interplay точно по средата на продукцията на Fallout 2.

Той говори по темата в свое интервю пред youTuber-а Мат Бартън, където споделя, че откакто Fallout получава признание, други отдели в Interplay са започнали да отделят на екипа много повече внимание.

По ирония на съдбата обаче, същите тези отдели, които се опитват да отменят Fallout, изведнъж започват да раздават заповеди на Тим Кейн и екипа му.

Те искат разходите за изкуство и медийно отразяване да бъдат драстично редуцирани. За Кейн накрая остава горчилката, че не той, а други групи в крайна сметка променят визията на играта.

Когато Fallout 2 все пак излиза на бял свят, тя подобрява оригиналната формула по много начини, но за да да направиш 100% качествен продукт за едва 15 месеца, е сложна мисия дори за най-опитните в бранша.

1. Същата система за умения и S.P.E.C.I.A.L система от първата игра се връща, въпреки че изравняването в средата до късната игра е променено, за да се предотврати твърде ранното изравняване на играча. Все още можете да се справите с проблемите, както желаете и да проектирате какъв герой е за вас.

2. Има по-широк спектър от предмети, брони и оръжия, позволяващи по-разнообразни бойни сценарии. Това включва съвсем ново съдържание и предмети пренесени от първата игра.

3. Има различни видове врагове, от хора до нови диви животни, което позволява по-интересни бойни сценарии.

4. Вашите спътници имат прости гейм механики в първата игра, които сега са значително разширени. Можете да решите как реагират в конкретни сценарии, какви оръжия да фокусират, какви врагове да фокусират и подобни неща, чрез предварителни настройки, или чрез персонализирано програмиране. Съставът на героите е много по-разнообразен и интересен, от супер-мутант до роботизирано куче.

5. Предмети като оръжия и медикаменти са по-скъпи. Играта ви подтиква да се съсредоточите върху плячкосване и търсене на ресурси.

6. Светът в играта е по-голям и по-разнообразен от първия вариант. Има много за изследване. Новите места включват престъпния Ню Ринор както и Република Нова Калифорния.

7. Светът е много по-развит и цялата история има много по-голяма емоционална тежест от първата игра. То също така има забележимо по-мрачен тон от първата игра с теми като правителствено влияние, организирана престъпност, корпорации контролиращи животът на хората и т.н.

8. Освен гореспоменатите теми, играта има и много повече хумор и пародира популярна култура.

9. Подобно на първата игра, само важните герои са озвучени. Рон Пърлман се завръща и пак озвучава разказвача. Джефри Джоунс озвучава един от главните злодеи в играта. Джоунс е работил на няколко филми с култов статут, като Beetlejuice, The Devil's Advocate, Stuart Little и Sleepy Hollow. Майкъл Дорн озвучава един от няколкото спътници. Дорн е най-известен с ролята си на лейтенант-командир Уорф от франчайзът "Star Trek". Марк Морган отново композира музиката.

Какви са основните критики към Fallout 2?

Де факто, играта е почти същата. Всичко, използвано за Fallout 1 го има тук. Това е пак кървава, брутална игра с повече от нещата, които правят Fallout 1 уникална. Ако не бяха всичките технически проблеми с Interplay, Fallout 2 щеше да бъде наистина легендарна.

Негативите идват от друго: фактът, че играта разчита повече на хумор не беше ОК за мнозина, според които по-кроткият, страшен свят на Fallout 1 е по-подходящ за този тип виртуална реалност. Другата критика е свързана с понякога несправедливият характер на случайните бойни срещи и общата повишена трудност. Те правят играта по-скоро разочароваща, отколкото забавна.

Да не говорим, че някои геймъри са очаквали повече иновация, а не просто ъпгрейд на Fallout 1.

И все пак: хиляди фенове на гейминг индустрията бяха впечатлени от продължението на Fallout и категорично можем да заявим, че Fallout 2 си остава един от най-популярните продукти на Interplay.