на живо

Хо-хо-хо и малко футбол (ВИДЕО)

Запознайте се с отбора на Дядо Коледа

Хо-хо-хо и малко футбол (ВИДЕО)

Независимо дали датата е 25 декември или 15 август, на едно място всеки ден е Коледа. Финландският град Рованиеми, разположен в приказната Лапландия, представлява домът на футболен клуб "Санта Клаус".

Днес симпатичният тим проведе традиционния си празничен двубой при минусови температури и обилен снеговалеж. Треньор на отбора-домакин беше не кой да е, а самият Дядо Коледа!

ФК "Санта Клаус" е може би единственият, който има повече чуждестранни фенове, отколкото местни. Играе, разбира се, в червено и бяло. Участва в шестото ниво на финландската футболна пирамида, а най-престижните мачове в историята му, водеща началото си от 1992 г., са приятелските срещу английските елитни "Кристъл Палас" и "Нотингам Форест" в края на 90-те.

В момента тимът е колоритна смесица от местни, бразилци, аржентинци, австрийци, румънци, албанци и дори испанец. Всички те съвместяват аматьорската футболна кариера с работата, като повечето са в туристическия бранш.

Момчетата превръщат ежегодния коледен двубой в благотворителен и даряват събраните средства на УНИЦЕФ в подкрепа на нуждаещи се деца.