на живо

Капитанът на ансамбъла ще носи българското знаме на церемонията по закриване

Симона Дянкова поема щафетата от треньора си Михаела Маевска

Lap.bg

Капитанът на ансамбъла по художествена гимнастика, който спечели златните медали - Симона Дянкова, ще носи българския флаг по време на церемонията по закриване на олимпийските игри в Токио.

Няколко часа след като тя се качи на най-високото стъпало на почетната стълбичка заедно с Мадлен Радуканова, Лаура Траатс, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова и раздаде медалите на другите момичета, Дянкова ще предвожда българската делегация. 

Снимка: Lap.bg

По този начин тя ще наследи за тази чест помощник-треньора на ансамбъла Михаела Маевска. Бившата гимнастичка вървеше с българското знаме на церемонията по закриване на олимпийските игри в Рио де Жанейро преди 5 години, а тогава момичетата спечелиха бронзови медали. 

За първи път в историята българският ансамбъл спечели титлата на олимпийски игри, оставяйки зад себе си Русия и Италия. Момичетата донесоха трети златен медал за страната ни от най-важния спортен форум в Токио.

Каратистката Ивет Горанова вече се прибра у нас и беше посрещната тържествено с отличието си.

Другата златна медалистка - боксьорката Стойка Кръстева, се очаква да стъпи на родна земя днес (8 август) около 23:00 ч.

Снимка: Любомир Асенов, LAP.BG

Българските спортистки спечелиха още 3 медала в Токио - сребро в стрелбата на Антоанета Костадинова и два бронза в борбата на Тайбе Юсеин и Евелина Николова.

Церемонията по закриване на олимпийските игри трябва да започне в 14:00 ч. българско време. На нея японските организатори символично ще предадат олимпийския огън на следващия град-домакин. През 2024 г. Игрите ще се проведат в Париж.

Снимка: Lap.bg

На церемонията по откриване българското знаме беше носено от участничката на 7 олимпийски игри Мария Гроздева и младия плувец Йосиф Миладинов, който завърши на 8-мо място в Токио.