на живо

Шампиони под карантина: Ледени кралици на домашен паркет (ВИДЕО)

Една извънредна среща с хокейните ни националки

Шампиони под карантина: Ледени кралици на домашен паркет (ВИДЕО)

"Шампиони под карантина". Това е съдбата днес на всички професионални спортисти. Изолирани у дома, някои от тях под карантина, а други, просто спазващи указанията за социално дистанциране в борбата с коронавируса, те не се предават. Напротив. Техните зали, стадиони, басейни и писти пустеят, но домовете им се превръщат във все по-колоритни тренировъчни площадки.

Днес ви срещаме с националния отбор по хокей на лед за жени. Едни ледени кралици... на паркет.

Има спортове, които трудно могат да бъдат упражнявани вкъщи. Особено зимните. Тези момичета обаче – напук на всеобщото разбиране, изглежда са на друго мнение.

Хокеистките от женския национален отбор доказват старата максима: "Има ли желание, има и начин." За да поддържат оптимална спортна форма в условията на пандемия, момичетата се приспособяват към средата.

За целта – нужният инструментариум се свежда до… наличието на стик за хокей. Останалото – спрямо това с какво разполагат вкъщи.

Няма шайба? Топче върши работа. Тоалетната хартия – пандемичното „Ел Дорадо“, също.

Паркетът вкъщи пък за секунди се превръща в новата хокейна пързалка.

Нападателката Михаела Стефанова и капитанката Стефани Стоянова спокойно могат да правят дрибъл у дома.

Липсват конуси? Отново на помощ може да се притече тоалетната хартия, която с няколко финта е задмината, следва изстрел и това е гоооол. Или в случая – обърната камера.

Хокейни „крачета“ със стик пък могат да изпробват защитничките на националния отбор – Никол Дилова и Ванеса Георгиева. И те се справят доста добре, по подобие на звездите от NHL, които заляха социалните мрежи с подобни упражнения.

Искаме да правим лицеви опори? Това е най-лесното вкъщи. За да стане обаче една идея по-трудно, момичетата решават да добавят и хокейния стик.

Вратарите, на които се налага да отразяват изстрели с висока скорост от тежката шайба, сега имат две възможности. Едната – да жонглират с тоалетна хартия, а другата – да тестват рефлексите си с бързи изстрели… отново с рулата. Демонстрация правят Паулина Маркова и Петя Симеонова.

Това, че някой е в стаята, не означава, че упражненията трябва да бъдат спирани. Този, който съжителства с тренираща хокеистка, трябва да е наясно, че удар със стика боли. Много! Затова… оставането в помещението крие рискове.

Но от всички тези неща най-важен е призивът, който отправя родната хокеистка Ванеса Георгиева – "Останете си вкъщи!“

А момичетата просто мечтаят за истински лед. Като в добрите стари времена. И отново гордо да представят страната ни в международни срещи. За да чуем пак онзи боен вик "Един за всички, всички за България!“

Докато отново се върнат на леда, стиковете, които имат вкъщи, остават единственото нещо, напомнящо им, че са хокеистки.

bTV призовава: останете си вкъщи!