на живо

Шампиони под карантина: Златните пет - с отложена, но непроменена цел

Грациите ни продължават да тренират - вкъщи, но и заедно

"Шампиони под карантина". Това е съдбата днес на всички професионални спортисти. Изолирани у дома, някои от тях под карантина, а други, просто спазващи указанията за социално дистанциране в борбата с коронавируса, те не се предават. Напротив. Техните зали, стадиони, басейни и писти пустеят, но домовете им се превръщат във все по-колоритни тренировъчни площадки.

Днес ще проследим как грациите от националния ни ансамбъл по художествена гимнастика тренират вкъщи, но и... заедно.

Да си "златно момиче” е титла, която тежи. Звание, което трябва да бъде защитавано и доказвано отново и отново. Напълно наясно с призванието си е ансамбълът ни по художествена гимнастика. Звездният отбор връхлетя мълниеносно на международната сцена. Почти като стихия. Но не за да унищожава, а за да изгражда. Момичетата успяха да изградят около себе си кула от доверие, подкрепа и безрезервна обич от публиката по цял свят. Неслучайно привържениците на спорта в Испания ги наричат "кралици”, а феновете в Италия им крещят от трибуните "Grazie” ("Благодарим") за емоциите, които пораждат чрез играта си.

Дори и експертите от руската школа нямат аргументи, с които да оспорят качествата на грациите ни. Те самите също осъзнават силата си. Но не се спират. Не само, че изграждат, но и надграждат. Всяка година съчетанията на Весела Димитрова представят нов, още по-добър от предишния, художествен шедьовър, прекрасно изпълнен, благодарение на чувствеността, техниката и качествата, които Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова влагат и владеят.

Всички фенове на художествената гимнастика очакваха с трепет да разберат какви композиции е подготвил отборът в най-важната за кариерата си година – тази на олимпийските игри в Токио. Именно на най-големия спортен форум очаквахме така жадувания триумф на българския ансамбъл. Златото в многобоя на световни първенства ни се изплъзваше на косъм при всички 3 опита до момента.

Да, на някои състезания собствените грешки на момичетата подаряваха първото място на конкурентките ни, на други шампионати обаче бяха жестоко ощетявани, а титлата им беше отнемана. Така всички българи се надявахме правдата да възтържествува тогава, когато би имало най-голям смисъл. Надявахме се да видим момичетата в пълния им блясък тогава, когато е най-важно. Тогава, когато един златен медал би те накарал да погледнеш с най-голяма гордост на състезателната си кариера и да се усмихнеш дори и след години. Тогава, когато би накарал един малък народ да почувства колко силен всъщност може да бъде.

Да, толкова силни са нашите момичета, но ще трябва да изчакат още една година, за да го докажат на целия свят. Олимпийските игри в Токио бяха отложени заради пандемията от коронавирус, а церемонията по откриването ще е на 23 юли 2021 г. Независимо от трудната моментна ситуация обаче, независимо от новата дата и отложената мечта, целта остава непроменена. Пътят към нея – също.

Златните 5 го знаят по-добре от нас. Затова, макар и вкъщи, те не спират с тренировките. Не мързелуват, а и не се разделят. Измислят начини да бъдат активни заедно, макар и благодарение на дигитализацията. Правят го с ясното съзнание, че скоро ще се върнат в играта. А този път тя ще е ожесточена и безкомпромисна. Но те са бойци и знаят точно как да спечелят най-важната битка.

bTV призовава: останете си вкъщи!

Тагове: