на живо

Шампиони под карантина: Книги и креативност спасяват Калейн от еднообразието

Как минава един ден на "златното момиче"

"Шампиони под карантина". Това е съдбата днес на всички професионални спортисти. Изолирани у дома, някои от тях под карантина, а други, просто спазващи указанията за социално дистанциране в борбата с коронавируса, те не се предават. Напротив. Техните зали, стадиони, басейни и писти пустеят, но домовете им се превръщат във все по-колоритни тренировъчни площадки.

Днес ви срещаме с гимнастичката Боряна Калейн.

Тя е една от най-артистичните гимнастички. Съчетанията й преливат от емоции. Зад всяка композиция се крие история. Често пъти вдъхновена от книгите. 

Боряна Калейн е известна не само с медалите и успехите си на международната сцена, но и с това, че обожава да чете книги. Чете, докато пътува към залата. Чете по време на обедната почивка, по време на масаж, докато се храни. Чете, докато върви по улицата. Признава, че понякога треньорките й се карат, че може да се спъне, докато се е унесла в поредния завладяващ разказ.

Че Калейн обича книгите си личи не само от изказа и ерудицията й, но и от играта й на килима. Съчетанията й са завладяващ микс от сложни елементи, емоции и замисъл. Замисъл, който тя пресъздава чрез своя собствен почерк. Замисъл, който придава на гимнастичката неповторимост и я изстрелва към световния елит светкавично. Историите, които разказва чрез съчетанията си, Калейн открива в книгите, които са нейно вдъхновение. Често пъти тя се въплъщава в образите на любимите си герои и подобно на тяхната непримиримост тя също не се отказва, независимо колко трудно стане.

Трудно за Боряна е и в момента. Професионалните спортисти нямат възможност да тренират на пълни обороти, което със сигурност се отразява не само на физиката, но и на психиката им. За да поддържа форма, Калейн си измисля разнообразни тренировки. Днешната включва… изкачване на 18 етажа, точно толкова, колкото е висок блокът, в който живее грацията. Сериите са три, което прави общо 864 стъпала, а времетраенето около 10-12 минути.

След всяка тренировка идва ред и на любимото хоби на Боряна – четене. Ако ви е скучно, докато сте си вкъщи, тя препоръчва две книги, които наскоро е прочела.

Въпреки че много харесва фантастични поредици, заглавията този път са с житейска насоченост. "Тънкото изкуство да не ти пука" на Марк Менсън и "Тайната" на Ронда Бърн са четивата, които Боряна признава, че са я докоснали.

bTV призовава: останете си вкъщи!