на живо

Шампиони под карантина: Скъпа, тренирам с децата (ВИДЕО)

Волейболистът Валентин Братоев поддържа форма в приятна компания

"Шампиони под карантина". Това е съдбата днес на всички професионални спортисти. Изолирани у дома, някои от тях под карантина, а други, просто спазващи указанията за социално дистанциране в борбата с коронавируса, те не се предават. Напротив. Техните зали, стадиони, басейни и писти пустеят, но домовете им се превръщат във все по-колоритни тренировъчни площадки.

Днес в рубриката ще проверим как се справя в далечен Катар волейболистът Валентин Братоев.

Там волейболната асоциация обяви спирането на срещите от местния шампионат и всички други спортни дейности до второ нареждане заради пандемията. Тимът на "Ал Араби" (Доха), чийто цветове защитава българският посрещач, бе лидер в първенството, което обаче няма да бъде подновено по-рано от септември. 

Изолирано между стените на апартамента си в Доха, на 4000 километра от дома, семейството на Валентин Братоев ни пренася на една домашна, креативна тренировка, изпълнена с много нетрадиционни упражнения и звучен детски смях. За физиката на волейболиста се грижат цели двама помощници: 5-годишната Матея и 2-годишният Борис. Заниманието на Братоев, на което ни направиха свидетели, е предимно за крака.

"Последната серия клекове включва всички възможни тежести – колкото повече деца има, толкова по-добре.", споделя волейболистът.

Професионалните спортисти нямат възможност да тренират на пълни обороти, което със сигурност се отразява не само на физиката, но и на психиката им. В такива моменти обаче най-ясно си проличава изобретателността на един спортист. В задача с повишена трудност се превръща тогава, когато имаш и две деца.

Поради тази причина, татко Валентин сменя ролята и се превръща и в треньор. А българската народна мъдрост – "Кръвта вода не става“ важи в пълна сила за децата на волейболиста, които се справят отлично с възложените упражнения.

Независимо от социалната изолация, за един волейболист е важно да не „изгуби чувство“ към топката. Затова и заниманието на семейство Братоеви не преминава без импровизиран домашен волейбол. В края му Валентин и неговата дъщеричка споделят: "Това са част от упражненията, които аз и моето семейство използваме, за да се поддържаме във форма, докато сме си вкъщи. Останете си вкъщи!"

След изтощителната тренировка, идва ред и на любимото занимание за малките герои – игра в банята или пикник… в хола. За финал, да не забравяме и човека зад камерата, двигател в семейството, съпругата на Валентин Братоев или просто… мама Радостина.

До този момент в Катар има регистрирани 1604 случая на коронавирус. Съвсем скоро Валентин Братоев и семейството му ще бъдат отново на родна земя, а след като се приберат в България им предстоят задължителните 14 дни на изолация.

bTV призовава: останете си вкъщи!

Тагове: