на живо

Шампиони под карантина: Футболна тренировка в призрачна Италия (ВИДЕО)

Симона Петкова за ужаса на Апенините и помощта си към българските деца

Шампиони под карантина: Футболна тренировка в призрачна Италия (ВИДЕО)

"Шампиони под карантина". Това е съдбата днес на всички професионални спортисти. Изолирани у дома, някои от тях под карантина, а други, просто спазващи указанията за социално дистанциране в борбата с коронавируса, те не се предават. Напротив. Техните зали, стадиони, басейни и писти пустеят, но домовете им се превръщат във все по-колоритни тренировъчни площадки.

Днес ви срещаме с футболистката Симона Петкова.

Ежедневни тренировки под наблюдението на кондиционния треньор. Така преминават дните в изолация на българката Симона Петкова, която играе футбол в Италия.

По време на карантина хората, занимаващи се с футбол усещат огромната липса от мачове. Българката, която се състезава за италианския "Сан Марино" е една от тях. Няма търпение да се завърне на терена, но сега е фокусирала вниманието си върху друга победа - тази над заразата.

"Лично в мен притеснения няма. Чувствам се добре и се опитвам да остана колкото се може по-положителна и да гледам на нещата малко по-ведро.", споделя националката.

В условията на карантина тя поддържа форма у дома с помощта на кондиционния си треньор и съотборничките си, с които споделя жилище. Вижда Италия с различни очи.

"През моите очи Италия днес е различна, празна, тъжна, депресирана, изглежда като един филм на ужасите. "

Симона разкрива, че в Римини много рядко има глобени заради разходки по улиците, просто защото всеки спазва карантината и инструкциите на правителството. У дома българката запълва времето с готвене, четене на книги, но и не забравя родния си град.

"При мене няма скука, намерих свое занимание. Занимавам се с децата на Габрово, правя индивидуални тренировки, изпитваме се онлайн".

Футболистката цели не само да помага за физическата активност на децата в Габрово, но и да обогатява техните знания. Така например формира игра с футболни въпроси. "Как се казва националния стадион на България?", "С какъв резултат Германия побеждава Бразилия през 2014 г. на световното първенство?" и "На колко години е Кристиано Роналдо?" са само част от въпросите във викторината.

Заради изолацията й остава време дори да напише песен в изблик на любов към своя отбор.

В нея тя се обръща към своите съотборнички, треньори и президент, а рапирането изглежда й се отдава.

Симона Петкова призовава от Италия да останем максимално обединени и всеки един в ролята си на титуляр в един от най-важните мачове да даде своя принос в битката с COVID-19.

"Трябва да останем позитивни. Колкото повече се ядосваме, толкова повече си вредим на себе си. Бъдете положителни, стойте си вкъщи, бъдете активни, правете упражнения, но не губете надежда. Вярвайте и бъдете малко по-ведри."

bTV призовава: останете си вкъщи!