на живо

Танцовите педагози на ансамбъла: Вярвахме в момичетата! Те са машини!

Маргарита Будинова, Елица Павликенова и Светлин Димитров преживяха емоционално олимпийската титла на момичетата

Голям и отдаден екип, много труд и онази важна капчица талант - това е нужно за олимпийска титла! Зад успеха на българския ансамбъл по художествена гимнастика, който спечели първи златен за България от най-важния спортен форум в Токио, стоят и трима танцови педагози.

Маргарита Будинова, Елица Павликенова и Светлин Димитров са "отговорни" за плавните и красиви движения, с които Симона Дянкова, Лаура Траатс, Мадлен Радуканова, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова грабнаха златото в Токио.

"Много съм щастлива и още не мога да възприема всичко. Ако кажа, че не съм го очаквала, ще излъжа. Просто го усещах. Радвам се, че трудът на тези момичета се материализира по този начин. Няма нищо по-хубаво от това един спортист да се качи на стълбичката. Аз съм много мъничка частичка от този успех. Зад тези момичета стои един огромен екип - най-важният човек Весела Димитрова, Михаела Маевска, танцовият педагог Елица Павликенова, балетният педагог Елица Луканова, всички, които са се грижили през всички тези години тези момичета да се чувстват спокойни и щастливи да тренират", заяви Будинова.

"Никога няма да спря да вярвам в тях. Вярвала съм винаги в тях. Наистина съм много щастлива за този исторически момент. Пожелавам им здраве, никога да не губят този дух, който имаха досега, винаги с усмивка и много любов", допълни тя.

В този момент на историческа гордост, педагозите се върнаха и към онези спомени от преди 5 години, когато момичетата започнаха подготовка и пътя си до спортния Олимп.

"В последните 2-3 часа много ревах от щастие. Много ясно осъзнавам какъв исторически ден е днес с нашия златен исторически медал. С това смятам, че се отваря нова страница на художествената гимнастика. Изключително съм горда! Те бяха едни малки "комари", когато за първи път влязоха в залата. Сега са изключителни млади дами, направиха страхотна симбиоза с треньорите си и успехът беше съвсем закономерен", сподели Елица Павликенова.

"Много съм щастлива и за тях. Знам през какво минаха децата и треньорите, целият екип и съм страшно горда и щастлива. Смятам, че е много взаимна работата. Правилникът ни се променяше ежемесечно и трябваше постоянно да надскачаме, да надграждаме. За мен най-добрите победиха", каза още тя.

Може би единствен от щаба на ансамбъла, който не е следил на живо представянето на гимнастичките, е Светлин Димитров. Такава е традицията, а и нервите му не издържат в напрегнати ситуации, какъвто беше днешният ден в Токио.

"След тези 5 години и това, което показаха момичетата, вярвахме на 100%, че това ще се случи и съм щастлив. Момичетата знаят, че не ги гледам, защото не мога. В мен се случват някакви неща и не мога да ги гледам. Когато се събудих, видях, че са взели медали, и бях много щастлив. Момичетата станаха много по-танцувални, много по-синхронни, динамични, артистични. Всичко за това, което работихме през годините, се случи на този ден. Момичетата преминаха през всички чувства, които човек може да изпитва - радост, болка, тъга. Това, което се вижда в залата, не всеки човек може да го изпита. Те са велики, те са машини!", сподели той.