на живо

40 години от един от най-великите моменти в историята на българския баскетбол

През 1979 г. "Левски-Спартак" побеждава "Марица" в единствения по рода си български финал в Европа

40 години от един от най-великите моменти в историята на българския баскетбол

Един от най-паметните моменти в историята на българския баскетбол е спечелването на купа "Лиляна Ронкети" от женския отбор на "Левски-Спартак". Точно преди 40 години (през 1979 г. – б. а.), дрийм тиймът на "сините" триумфира с ценния трофей.

Нещо повече. Момичетата от "Левски-Спартак", които по онова време са гръбнака на националния тим, прибират купата след драматична победа в единствения по рода си български финал в турнира. Пред пълни трибуни в Ямбол легендите Петкана Макавеева и Надка Голчева повеждат съотборничките си към успех над "Марица" Пловдив със 70:69.

Радостта е огромна, а честта – заслужена. "Левски-Спартак" защитава трофея, който година по-рано прегръща, след като надиграва "Слован" Братислава с 50:49.

А битката в Ямбол е люта и непредвидима почти до сирената.

30 секунди преди края на мача "сините" излизат напред след кош на изключителната Макавеева. "Марица" обаче има време да организира атака и го прави. Топката достига до друга велика фигура не само за родния, но и за европейския баскетбол в края на 70-те и средата на 80-те години на миналия век – Пенка Стоянова. И докато от "Левски" вече виждат как тя се обръща и вкарва, Стоянова прави нещо нетипично за нея – избира да подаде на своя съотборничка.

Времето изтича и сълзите на радост са за състезателките на треньора Станислав Бояджиев.

Преди да стигнат до двубоя за купата срещу "Марица", левскарките отстраняват от пътя си не кой да е, а жадния за реванш "Слован". Първата среща в София завършва с 23 точки аванс за българския тим, но във втората в Братислава "Левски-Спартак" е подложен на невиждана съдийска сеч и едва оцелява. След последния съдийски сигнал капитанът на "сините" Надка Голчева повръща от напрежение и умора.

Финалът в Ямбол е наблюдаван лично от учредителя на купа "Ронкети" – Алдо Витале. След награждаването той отправя революционна покана към Надка Голчева и Пенка Стоянова да гостуват в Италия и да изиграят серия от демонстративни мачове с екипа на шампиона на Апенините от Рим. Нещо, немислимо по време на комунистическия режим. Двете наистина заминават и така проправят пътя на цели поколения след себе си, които след слизането от власт на БКП получават шанс да излязат в чужбина.

Стойността на тази европейска купа днес е още по-безценна, защото от 17 години насам този трофей не се връчва, а името "Ронкети" остава завинаги в сърцата и мислите на всички, които обичат баскетболната игра. Тази купа има и емоционална стойност. Тя е кръстена на една от най-добрите баскетболистки в Европа през 70-те години – суперзвездата на Италия – Лиляна Ронкети.

Приживе Лиляна участва на 6 европейски първенства със Скуадра адзура. Изиграва 83 мача за Италия. Има славата на една от най-добрите реализаторки в баскетболна Европа, като в един мач с фланелката на "Комензе" "избухва" с 51 точки! Ронкети печели многократно титлата и купата на Апенините, но година след като се отказва издъхва от рак.

Не скърби само Италия, скърби цяла Европа. Всички, докоснали се до магията на Лиляна искат нейният дух да бъде съхранен. В нейна чест Международната федерация по баскетбол основава купа "Лиляна Ронкети" и приема посмъртно знаменитата италианка в Залата на славата.

"Левски-Спартак" – "Марица" Пловдив 70:69

"Левски-Спартак": Голчева 18, Лабова 6, Макавеева 18, Богданова 11, Боянова 4 (Новкова 6, Барзова 5, Радкова 2) Треньор: Станислав Бояджиев.

"Марица": Стоянова 24, Игнатова 16, Дукова 10, Михайлова 9, Георгиева 4 (Каменова 6, Митинова) Треньор: Т. Начев.